Spania se confruntă cu fenomene extreme în această perioadă. Furtuna „Filomena” a adus cu ea un val extrem de zăpadă. Sunt ninsorile cele mai abundente întâlnite în centrul ţării în ultimii ani.

Însă asta nu este totul. În următoarele zile este aşteptat un val nemaiîntâlnit de temperaturi negative, iar îngheţul va complica şi mai mult situaţia.

Cursă contra cronometru pentru deblocarea drumurilor

Valul neobişnuit de frig va afecta în special capitala Madrid. Acolo, autorităţile au continuat duminică cursa contra cronometru pentru deszăpezire, scrie AFP.

Furtuna „Filomena”, care a adus ploi abundente în numeroase alte regiuni, a dus la decesul a trei persoane pe teritoriul ţării. Începând de luni dimineaţă, temperaturi de până la minim minus 8 grade Celsius sunt aşteptate pe o mare parte din teritoriul ţării, potrivit Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET). Temperaturile negative vor persista până joi.

„Pericolul este încă prezent”, existând riscul ca „zăpada acumulată să se transforme în gheaţă” din cauza ”unor temperaturi minime nemaiîntâlnite”, a avertizat ministrul spaniol de Interne. Fernando Grande-Marlaska a solicitat populaţiei să evite la maximum deplasările în această perioadă.

O cursă contra cronometru a fost demarată duminică pentru deszăpezirea drumurilor, înainte de venirea îngheţului. Plugurile de zăpadă şi maşinile care împrăştie sare vor acţiona în continuare pe străzile din Madrid unde deplasările se vor realiza cu dificultate „până la sfârşitul săptămânii”, a avertizat primarul Jose Luis Almeida.

Ninsorile au obligat autorităţile să cheme în ajutor şi Armata

Armata a fost mobilizată pentru deszăpezire pistelor aeroportului din Capitală, care a început să se redeschidă treptat duminică după-amiază. Militarii, dar şi voluntari, au degajat căile de acces către spitalele din Capitală, aflate în continuare sub presiune din cauza pandemiei de COVID-19.

„Suntem foarte conştienţi de importanţa menţinerii accesului (personalului medical). Ne-au ajutat foarte mult în timpul perioadei de izolare la domiciliu”, spune un madrilen de 52 de ani, care a venit să cureţe intrarea către spitalul Gregorio Maranon.

Numeroşi alţi madrileni au ieşit cu lopeţile pentru a deszăpezi intrările în imobilele în care locuiesc. Mulţi alţii au practicat, aşa cum s-a întâmplat şi sâmbătă, schiul în parcuri şi pe străzile oraşului.

Potrivit Guvernului, ninsorile au perturbat traficul pe aproape 700 de drumuri duminică. Trenurile care vin sau pleacă în direcţia Madrid vor începe să circule progresiv, cu excepţia legăturilor cu regiunile din nord-est, printre care şi Barcelona.

În ciuda situaţiei dificile, Guvernul a dorit să ofere asigurări în ceea ce priveşte campania de vaccinare anti-COVID-19. Alte 350.000 de noi doze vor fi livrate luni dimineaţă, aşa cum era prevăzut.