Dezastru total pentru Austria! Rareș Bogdan a menționat că decizia României de a bloca participarea Austriei la reuniunile NATO „este singura soluție în acest moment”.

El a explicat că, timp de nouă luni, țara noastră a încercat toate formulele diplomatice pentru a convinge Austria să nu se mai opună aderării la Schengen. Acum, a spus el, a venit vremea „să se tragă un semnal”. Rareș Bogdan a fost de părere că trebuie să se treacă la metode mai puțin diplomatice.

„Este singura soluție în acest moment. România a încercat timp de 9 luni, după momentul 8 decembrie, să caute toate formulele diplomatice și va continua să facă asta, dar trebuie să se tragă și un semnal”, a comentat liderul PNL, la Digi 24.

Dezastru total pentru Austria! Rareș Bogdan spune că sunt semnale clare pro-România

El a amintit că aderarea la Schengen a fost cerută de președinta Comisiei Europene, președintele Consiliului European, președintele Parlamentului European. În plus, au fost șase rezoluții în Parlamentul European.

„Sunt semnale clare. Dacă semnalele trimise de toate cancelariile europene și nu numai către cancelarul Nehammer și guvernul de la Viena nu au avut efect, România trebuie să caute toate formulele pentru a-și atinge obiectivul”, a continuat liderul liberal.

El a spus că sunt în discuție două chestiuni importante. Prima e legată de latura financiar-economică. În plus, e vorba și de latura ce ține de respectul de sine al românilor și de efectul pe care eșecul Schengen l-a avut în societatea românească și în reacțiile românilor vis-a-vis de Europa.

Subiectul Schengen nu mai este un subiect ce ține doar de România

Rareș Bogdan a arătat că, în acest moment, subiectul Schengen nu mai este un subiect ce ține doar de România.

„Ține de o fragilizare a construcției europene, o chestiune ce ar putea afecta extrem de grav, din perspectiva alegerilor europarlamentare și a jocului politic de anul viitor”, a comentat europarlamentarul PNL .

Pe 8 decembrie s-au întâmplat două lucruri extrem de grave

El a amintit că pe 8 decembrie s-au întâmplat două lucruri extrem de grave. Timp de 15 ani, România a fost țara cu poporul cel mai euro-optimist. Țara noastră a fost permanent în top 3 din 28, respectiv 29 de țări când era și Marea Britanie.

„Aveam toate motivele să fim și le avem în continuare. Cu toate acestea, toată dezvoltarea din bani europeni pălește în fața unei chestiuni care a creat o emoție colectivă și a făcut dintr-o națiune de eurooptimiști, o națiune de eurosceptici”, a comentat Rareș Bogdan.

El a explicat că, din cauza acestei situații, România trebuie să găsească soluții diferite de calea diplomatică. Acestea trebuie să fie utilizate pentru a încerca să convingă Austria să își schimbe atitudinea.

Rares Bogdan
SURSA FOTO: Dreamstime

Liderul PNL apreciază că ce face România la NATO este foarte bine

Liderul PNL a explicat că opinia publică austriacă, respectiv marile institiuții media din Austria, sunt împotriva felului în care joacă cancelarul Nehammer. De aceea, a continuat liberalul, România trebuie să își diversifice modalitățile de joc extern.

„Ceea ce face delegația noastră la NATO este foarte bine, pentru că este un semnal tras. Asta înseamnă că vor urma presiuni ale oficialilor NATO, ale oficialilor americani, britanici și europeni pe cancelaria de la Viena. În afara de asta, trebuie uzat de diplomația economică.

Când ai o țară care are nu mai puțin de 7% din PIB provenit din afaceri prezente în România, ele nu trebuie blocate, trebuie făcut parteneriat”, a mai spus acesta.