Darius Vâlcov, fostul consilier al premierului Viorica Dăncilă și apropiat al lui Liviu Dragnea, acuzat în trecut de mai multe fapte de corupţie, a rămas recent fără titlul de doctor, după ce ministrul Educației, Monica Anisie, l-a anulat pe motiv de plagiat.

„Da, astăzi am semnat acerst ordin (de anulare a titlului de doctor – n. red.). Motivul este tot plagiatul”, a declarat ministrul Educaţiei Monica Anisie pentru Educaţie Privată.

Aproximativ 50 de pagini, reprezentând 23% din teza de doctorat a lui Darius Valcov reprezintă preluare integrală sau parţială din alţi autori, era, în luna aprilie, concluzia Comisiei de lucru a CNATDCU, care a analizat sesizarea de plagiat în acest caz, propunând retragerea titlului de doctor.

“În urma analizei efectuate, am constatat că teza de doctorat “Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană” elaborată şi susţinută în anul 2008 de Domnul VALCOV D. DARIUS BOGDAN la Academia de Studii Economice din Bucureşti include texte copiate din alţi autori fără că acestea să fie citate conform normelor academice şi fără a indica sursa, peste 80 de pagini.

Constatând aceste abateri grave de la etica cercetării, consider că se confirmă existenţa plagiatului înscrisă în sesizarea UEFISCDI nr. 516/27.02.2019 cu privire la teza de doctorat “Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană” elaborată şi susţinută în anul 2008 de Domnul VALCOV D. DARIUS BOGDAN şi propun retragerea titlului de doctor în Finanţe domnului VALCOV D. DARIUS BOGDAN”, afirmă în raportul sau prof. univ. dr. Alin Marius Andrieş, citat, la vremea respectivă, de ziare.com.

Darius Bogdan Vâlcov (n. 25 martie 1977, Slatina) este un politician român, senator de Olt între 2012 şi 2015 şi primar al municipiului Slatina între 2004 şi 2012, reprezentând Partidul Democrat Liberal (PDL). Din 2012 s-a înscris în Partidul Social Democrat (PSD).

Între 2000 şi 2004, Vâlcov a lucrat ca director general al sucursalei din Slatina a Băncii Populare Române pentru Dezvoltare, iar în 2004 a fost director economic al SC Octogon SRL. Din august până în decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 până în martie 2015 a fost ministru al Finanţelor Publice. Arestat preventiv pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, Darius Vâlcov a demisionat în mai 2015 din Senatul României şi PSD Olt.