Astfel, Roskomnadzor, agenția rusă care se ocupă cu supravegherea internetului, i-a intentat proces gigantului american, pentru că acesta nu ar fi blocat toate site-urile de pe lista oficială a Moscovei. Acum, Google riscă o amendă de până la aproximativ zece mii de dolari.

Procesul împotriva Google vine în contextul în care, potrivit Reuters, Rusia ar plănui să mărească sancțiunile pentru firmele mondiale din sectorul tehnologic care nu le respectă legislația, mărind miza în războiul pe care Kremlinul îl poartă cu companii precum cea menționată sau Facebook.

Așadar, Roskomnadzor consideră că Google nu s-a supus legislației de stat, care prevedea că anumite site-uri, despre care Moscova spune că răspândesc informații ilegale, să fie interzise. Decizia finală va fi luată în decembrie, iar Google a refuzat să comenteze evenimentele.

În ultimii cinci ani, Rusia a introdus legi tot mai restrictive în ceea ce privește Internetul. Prevederile obligă motoare de căutare precum Google să șteargă anumite rezultate generate de căutări. Totodată, Kremlinul cere ca serviciile de mesagerie să împărtășească codurile de criptare cu serviciile de securitate, precum și ca rețelele sociale să păstreze datele personale ale utilizatorilor pe serverele din țară.

Cu toate acestea, scrie sursa citată, în prezent, singurul instrument prin care Rusia încearcă să-și impună aceste prevederi legislative este reprezentat de amenzi, care în general nu depășesc câteva mii de dolari – o pedeapsă destul de mică, ținând cont de dimensiunea giganților din sectorul tehnologiei.

De asemenea, autoritățile ruse pot bloca anumite produse online, deși această măsură s-a dovedit una destul de dificilă din punct de vedere tehnic, scrie Radio Europa Liberă.