Marea Britanie se află pe buza prăpastiei. S-ar putea confrunta cu o notă de plată record dacă nu va reuși să iasă din Uniunea Europeană cu un acord clar.

Lideri ai administrației locală, dar și oameni de afaceri avansează suma de peste 200 de miliarde de euro. Avertismentul a fost lansat de Coaliția Brexit – un grup în care se află 29 de organizații pro Brexit, printre care și Alianța Antreprenorilor Britanici, a Artiștilor pentru Brexit și a Fermierilor pentru Marea Britanie.

Într-o scrisoare trimisă liderilor Partidului Conservator, Coaliția Brexit cere susținerea unui premier care să fie angajat fără echivoc în acțiunea de ieșire a Marii Britanii din UE cu un acord.

Boris Johnson este favorit în cursa pentru şefia Partidului Conservator şi funcţia de prim-ministru, relatează Sunday Times, care citează Reuters. În această cursă electorală mai este angrenat ministrul de externe Jeremy Hunt. Boris Johnson s-a angajat să părăsească Uniunea Europeană cu sau fără acord pe 31 octombrie dacă devine prim-ministru, în timp ce Hunt a afirmat că va recurge la un Brexit fără acord, numai dacă va fi “absolut necesar”.

Sunday Times scrie că Javid s-a poziţionat în aşa fel încât să devină ministrul de finanţe al lui Johnson, preluând portofoliul de la actualul său deţinător, Philip Hammond. ″Încrederea în democraţia noastră va fi în joc dacă nu reuşim să respectăm termenul de 31 octombrie, cu sau fără acord. Pentru a pregăti acest lucru, am convenit asupra necesităţii intensificării pregătirilor pentru un ‘no-deal’, inclusiv cu un buget”, ar urma să afirme Javid într-un discurs pe care îl va susţine marţi, potrivit Sunday Times.

Ziarul mai scrie că Johnson va efectua o vizită în SUA înainte de sfârşitul lui septembrie pentru a se întâlni cu preşedintele Donald Trump, notează Reuters.