Banii pentru ajutoarele de şomaj alocaţi pentru tot anul 2010 aproape s-au epuizat în şase luni. Fondul de şomaj riscă colapsul, fiind alimentat, ca şi cel de pensii, cu miliarde de lei din bugetul de stat.

Cheltuielile fondului de şomaj au fost de 2,25 miliarde de lei în primul semestru. Suma înseamnă trei sferturi din totalul programat pentru întregul an 2010, prin Legea bugetului. La prima rectificare, din august, Guvernul a suplimentat cheltuielile cu 1,1 miliarde de lei, diminuând totodată veniturile cu 321 milioane de lei. Înainte de rectificare,  deficitul fondului era estimat la 1,1 miliarde lei. Potrivit noii proiecţii bugetare, va depăşi 2,6 miliarde de lei la sfârşitul lui 2010, o sumă exorbitantă atâta timp cât până în 2008, inclusiv, fondul a avut excedente care au ajutat la echilibrarea soldului bugetului general consolidat.

Evoluţia acestor cheltuieli este explicabilă în contextul crizei, care a dus la majorarea ratei şomajului până la 8,4% în martie 2010, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani. Inexplicabilă este însă programarea eronată a bugetului care a prevăzut, în 2010, cheltuieli similare cu cele din 2009 şi 2008, deşi toate estimările, inclusiv cele ale Fondului Monetar Internaţional, arătau o creştere severă a numărului de şomeri în acest an. În ciuda evidenţelor, oficialii guvernamentali au continuat să susţină că România nu se confruntă cu probleme atât de serioase, din acest punct de vedere, ca alte ţări europene.

Deficit triplu în 2010

Fără să ţină seama de dificultăţile de pe piaţa muncii, Executivul estima chiar un număr mai mare de angajaţi în 2010, cu 0,9% decât în 2008. În fapt, cheltuielile fondului de şomaj au fost duble în primele şase luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009, respectiv 2,25 miliarde lei faţă de 1,1 miliarde lei.

Din cauza subţierii numărului de contributori, pe măsură ce criza i-a lăsat fără locuri de muncă pe tot mai mulţi,  au scăzut şi încasările fondului de şomaj. Astfel încât deficitul acestuia din prima jumătate a anului este de cel puţin trei ori mai mare decât cel înregistrat în acelaşi interval din 2009, adică 1,55 miliarde de lei faţă de 440 milioane de lei. În prezent, din totalul şomerilor, ceva mai mult de jumătate, respectiv 353.069 de persoane, primesc indemnizaţie. Cuantumul acesteia variază în funcţie de stagiul de cotizare, fiind de 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, care acum este de 600 de lei, pentru cei care au cotizat cel puţin un an. Pentru cei care au perioade mai mari de cotizare se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unui procentaj asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimul an, astfel: 3% pentru cel puţin trei ani de cotizare, 5% pentru cel puţin cinci ani, 7% pentru cel puţin 10 ani şi 10% pentru cel puţin 20 de ani.

Perioada în care se acordă indemnizaţii diferă tot în funcţie de durata cotizării: şase luni pentru un stagiu de cotizare de cel putin un an, nouă luni pentru cel putin cinci ani şi 12 luni pentru un stagiu mai mare de zece ani.

2,6 miliarde lei va fi deficitul fondului de şomaj în 2010, conform rectificării bugetare realizate în august de executiv