Comisia Europeană vrea să oblige organizațiile neguvernamentale (ONG-uri), grupurile de experți (think tank – n.red) și companiile media să facă publice finanțările provenite din afara Uniunii Europene (UE).

Comisia Europeană impune noi reguli

Legislaţia face parte dintr-un viitor pachet al Comisiei Europene din iunie, numit „Apărarea democraţiei”.

Un registru naţional de transparenţă va indica dacă organizaţii precum asociaţii de afaceri, agenţii de relaţii publice şi canale media private sunt finanţate de state non-UE, a transmis, duminică, ziarul german Welt am Sonntag, potrivit dpa.

Conform raportului, organizaţii germane foarte cunoscute precum Transparency International, ProAsyl şi grupul de conservare a naturii BUND vor fi şi ele supuse acestor reglementări.

„Fluxurile de bani” din state non-UE care au drept scop influenţarea opiniei publice trebuie să fie dezvăluite, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova, pentru Welt am Sonntag.

UE luptă împotriva corupției

Vera Jourova a precizat că prin această legislație, Comisia Europeană vrea să afle dacă regimuri autoritare precum Rusia, China sau cele Orientul Mijlociu influenţează opinia publică sau deciziile politice în favoarea lor.

„Uitându-ne la activităţile Kremlinului şi ale altor actori din ţările terţe, nu trebuie să fim naivi. Este momentul să aducem la lumină influenţa străină acoperită şi finanţarea dubioasă”, a spus Vera Jourova.

Totul a pornit de la un scandal de corupţie, care a devenit public la sfârşitul anului trecut, privind presupusa influenţare a deciziilor Parlamentului European de către guvernele din Qatar şi Maroc.

Mandat de arestare pentru un europarlamentar

Curtea de Apel din Napoli (sudul Italiei) a aprobat pe 16 mai predarea europarlamentarului italian Andrea Cozzolino către Belgia, în urma unui mandat european de arestare emis în scandalul denumit „Qatargate”, conform informațiilor apărute în presă, transmite AFP.

Cu toate acestea, este de așteptat ca avocații eurodeputatului să conteste această decizie în termen de cinci zile, având posibilitatea de a face apel la Curtea de Casație, potrivit agenției italiene AGI. Până la soluționarea apelului, punerea în aplicare a predării este suspendată.

Potrivit justiţiei belgiene, Andrea Cozzolino, preşedinte din 2019 al Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Magreb, ar fi „primit în mod necuvenit (…) bani pentru a-şi exercita funcţiile parlamentare europene astfel încât să favorizeze interesele Marocului în cadrul Parlamentului European”.

Acuzaţii pe care eurodeputatul le-a respins ferm în cadrul audierii desfăşurate marţi în faţa Curţii de Apel din Napoli, potrivit jurnalului local Il Mattino.

Pe 2 februarie, Parlamentul European a votat ridicarea imunităţii lui Cozzolino, exclus temporar din grupul Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D). A fost arestat şi apoi plasat în arest la domiciliu pe 11 februarie în Italia.