Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violenței asupra femeilor

Uniunea Europeană (UE) a adoptat prima sa legislație pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Totuși, acest text nu include violul din cauza lipsei unui consens asupra unei definiții comune. Directiva UE a primit aprobarea Parlamentului European în aprilie 2024. Aprobarea formală a acestui text de către Consiliul UE, reprezentând cele 27 de state membre ale blocului comunitar, marchează ultima etapă legislativă.

Legislația europeană incriminează mutilarea genitală feminină, căsătoria forțată, divulgarea neconsimțită a imaginilor intime și hărțuirea cibernetică. Directiva UE introduce și circumstanțe agravante, cum ar fi în cazul unei victime minore sau a unei partenere actuale sau anterioare, ceea ce implică pedepse mai severe.

Ea stabilește pedepse cuprinse între un și cinci ani de închisoare, în funcție de gravitatea faptei.

„Violenţa la adresa femeilor şi violenţa în familie sunt delicte persistente. Această lege va garanta, la scara UE, că autorii (faptelor) vor fi sever sancţionaţi şi că victimele vor primi tot sprijinul de care au nevoie”, a comentat ministrul Justiţiei din Belgia, Paul Van Tigchelt, conform agenției de presă AFP.

Paul Van Tigchelt
Paul Van Tigchelt (SURSA FOTO: Facebook, Paul Van Tigchelt)

De ce nu apare violul în noua legislație?

Directiva UE facilitează raportarea violențelor către autoritățile competente. Textul a fost subiectul unor dezbateri intense pe parcursul mai multor luni, în special în ceea ce privește definirea legală a violului, care diferă între statele membre ale UE. În proiectul inițial prezentat în martie 2022 de către Comisia Europeană, articolul 5 propunea o definiție a violului bazată pe lipsa consimțământului. Parlamentul European au susținut această abordare.

Cu toate acestea, aproximativ zece state membre ale UE s-au opus includerii violului în noua legislație. Ele cred că UE nu deține competențe în acest domeniu și că textul ar putea fi respins de către instanțele de justiție europene în caz de contestație. Blocul comunitar va avea la dispoziție trei ani pentru a transpune directiva în legislațiile naționale.

„Ne-ar fi plăcut ca această directivă să fie un pic mai ambiţioasă. Această legislaţie este un bun punct de plecare”, a recunoscut ministrul Egalităţii din Spania, Ana Redondo.

Ana Redondo
Ana Redondo (SURSA FOTO: Twitter, Ana Redondo)