Deutsche Welle: Extrema dreaptă se întoarce cu violenţă în Grecia şi în Italia

Un reportaj al site-ului taggeschau.de, primul canal al televiziunii publice germane, citat de Deutsche Welle, prezintă recentele incidente violente provocate de extrema dreaptă la Salonic şi Atena în care protagoniştii sunt tineri „îmbrăcaţi în negru” şi înarmaţi cu „bastoane de fier, topoare, cuţite şi pietre”. Printre altele, reportajul preia mărturia uneia dintre victimele recentului atac de extremă dreapta în timpul unui eveniment antifascist de la Neo Heraklion din Attica.

„Foarte repede, fără să ne dăm seama, s-au aliniat în fața noastră, ridicându-și steagul cu lozinci fasciste. Imediat după aceea ne-au urmărit, ne-au aruncat pe doi dintre noi la pământ cu multă furie, cu lovituri de picioare şi pumni, ne-au lovit cu căștile lor în cap și pe spate” spune Afroditi Frangou, care a fost „pur şi simplu norocoasă”, fiind rănită uşor.

Potrivit lui Kostas Papadakis, avocat în procesul prin care partidul Zorii de Aur a fost declarat de statul grec drept organizaţie criminală (a fost avocatul unor pescari egipteni atacaţi de extremişti n. trad.), „atacurile din ultimele săptămâni readuc în prim plan amintiri extrem de urâte”.

„Este evident că ceea ce s-a întâmplat în acel moment nu este un fenomen nesemnificativ și întâmplător”, subliniază avocatul. „Atacurile au urmat anumite tipare, în timp ce modul de acțiune și aspectul atacatorilor au fost identice cu cele ale infractorilor din Zorii de Aur, scos în afara legii, între timp”.

Papadakis nu exclude posibilitatea unei legături cu fosta echipă de conducere a partidului. El consideră că guvernul grec nu acționează suficient de hotărât împotriva extremei drepte, dimpotrivă, o tolerează. Şi asta deoarece climatul politic din Grecia s-a deplasat semnificativ spre dreapta.

„Un ministru al sănătăţii de extrema-dreaptă”

Articolul din tagesschau.de vorbeşte apoi despre remanierea guvernului grec condus de Mitsotakis şi mai ales despre numirea în funcţie a „cel puţin trei miniştri care au un trecut naţionalist, uneori chiar de extremă-dreaptă. Cea mai mare senzaţie a făcut-o numirea lui Thanos Plevris în funcția de ministru al sănătății. Plevris a fost mult timp membru al partidului naționalist LAOS. Ca avocat, el și-a apărat în instanță tatăl, un renumit antisemit și negaţionist al Holocaustului, cu argumentul libertăţii de exprimare. Numirea sa a fost însoţită de îngrijorare și critici – inclusiv din partea comunității evreiești din Grecia. Plevris și-a cerut scuze pentru declarațiile sale anterioare. Însă îndoielile cu privire la atitudinea sa rămân. Dacă astfel de politicieni sunt în guvern, grupurile de extremă dreaptă s-ar putea simți puternice și încurajate să recurgă în continuare la acțiuni violente”, se teme avocatul Papadakis

„Copiii Ducelui”

Süddeutsche Zeitung comentează reapariția neofasciştilor pe străzile Italiei, care s-au amestecat cu antivacciniştii în demonstrațiile recente: „Italia are o problemă cu fascismul în general, se poate spune. Imaginile din weekendul trecut care aminteau de un război de gherilă sunt doar o altă manifestare a problemei”.

Αrticolul se concentrează pe partidul neofascist Forza Nuona (Noua Forţă): „Este un mic partid extraparlamentar, complet nesemnificativ din punct de vedere al voturilor. La alegeri, neofasciştii nu reușesc să ajungă nici măcar la 1%. Dar li se permite să-și continue activitatea, deși glorifică în mod deschis fascismul, prin gesturi și lozinci din timpul Ducelui, care din 1922 până în 1943 a impus în Italia o dictatură brutală și o alianță fatală cu Germania lui Hitler”.

Având în vedere toleranța care pare să existe faţă de alte partide din parlamentul italian, cum ar fi Fratelli d’Italia, un partid caracterizat drept „post-fascist”, dar și Lega, ziarul german notează: „Deci, nu este proastă ideea social-democraților de a depune acum o propunere în Parlamentul italian cu privirea la dizolvarea partidului Forza Nuova și a altor partide neconstituționale”.

La rândul său, Augsburger Allgemeine notează: „În fruntea demonstrațiilor s-au plasat neofasciştii, căutând să-și atingă obiectivele prin violență și acțiuni simbolice. Desigur, au propriile lor obiective, nebunești, cum ar fi răsturnarea sistemului existent. Protestele împotriva unei presupuse dictaturi medicale sunt în concordanță cu ideile extremei drepte. O societate epuizată de măsurile împotriva coronavirusului este predispusă la extremism”.