Un cunoscut medic din Iași spune că boala provocată de virusul SARS CoV-2 ar putea fi cronică precum HIV sau Hepatita B. Specialistul mai spune că în ultima perioadă simptomele Covid 19 se modifică și îi pun în dificultate pe medici.

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva Iași, a explicat că din ce în ce mai mulți pacienți ajung la spital cu simptome diferite față de cele pe care le aveau la începutul epidemiei. Astfel, pierderea gustului și mirosului, febra și durerile musculare fie nu mai apar, fie sunt resimțite în momentele mai târzii ale bolii. Mai mult, sunt pacienți care rămân infectați deși primesc tratament, lucru care naște o nouă ipoteză: boala ar putea deveni cronică, exact ca în cazurile HIV și Hepatita B.

Explicația reputatului medic

„Această boală poate să devină cronică, nu știm dacă acest virus se elimină din organism și dacă nu rămâne precum virusul HIV sau virusul hepatitei B. Pierderea gustului și a mirosului apare mai rar și nu la început, cum se întâmpla, apare pe parcurs. Sau durerile musculare apăreau în puseu febril după 7-10 zile. Am avut pacienți fără febră care au avut direct dureri musculare. S-au schimbat momentele de apariție în scenă, nu se mai păstrează aceleași reguli”, a explicat Carmen Dorobăţ, potrivit Mediafax.

Avertisment pentru medicii de familie

Doctorul mai spune că modificările care apar impun o mai mare atenție din partea medicilor de familie, deoarece riscă să polarizeze.

„Nu-i nici de rău, nici de bine. Trebuie să fie foarte atenți medicii. Eu de asta am spus. În special medicii de familie trebuie să fie atenți, pentru că riscăm să polarizăm. De aceea pacienții ajung în stare foarte gravă, în momentul acesta la Terapie Intensivă nu mai este nici un loc, iar la zona de confirmați mai am 20 de locuri. Ei stau acasă, pentru că le permite legea și îmi este frică că nu dau atenție la simptome și ajung foarte târziu la spital”, a mai explicat Carmen Dorobăţ.

Bilanț COVID-19, 30 octombrie!

Astfel, potrivit datelor publicate vineri de GCS, până astăzi, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 

167.897 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.