Gripa sezonieră şi COVID- 19 au, la început, aceleaşi simptome. Şi clinic este imposibil să fie făcută o deosebire. Doar testele de laborator pot confirma o infecţie sau alta. Prin vaccinare antigripală se exclude una dintre boli încă de la început.

Să excludem gripa comună

Emilian Popovici Medic, primar epidemiolog și vicepreședinte al Societății Române de Epidemiolgie ne previne: “Să ne vaccinăm începând cu luna septembrie, cel târziu în octombrie, pentru că în noiembrie, odată cu răcirea din noiembrie, când vom avea o revenire COVID-19, să fim protejați de gripă. Între momentul administrării vaccinului și cel al apariției tirului de anticorpi protectori trebuie să treacă 2 săptămâni, deci dacă noi ne vaccinăm la jumătatea lui septembrie, la începutul lui octombrie o să fim deja protejați față de gripă, măcar excludem 2 necazuri în același timp”, scrie stirileprotv.ro.

Dubla infectare

Experții în sănătate publică subliniază că, în lipsa vaccinării antigripale, sunt posibile două infecții în același timp – una cu virusul gripal, una cu coronavirus. Situație care poate fi catastrofală. Dacă suferiți de gripă sezonieră, sistemul imunitar este slăbit. În acest context, orice viroză respiratorie ulterioară sau infectarea cu noul virus ar duce la probleme mult mai grave decât în mod normal. Brândușa Petrutescu, medic primar imunolog: “Cu gripa ne confruntăm an de an, mortalitatea e mai mică, e mai puțin contagioasă, dar simptomele sunt asemănătoare. Ușurează diagnosticul, elimină o posibilă cauza, dacă pacientul a fost vaccinat”.

Mai rea decât gripa spaniolă

Emilian Popovici: “Am să fac comparația între COVID-19 și Gripa Spaniolă din 1918, subliniind faptul că gripă spaniolă a omorât mai mulți oameni decât Primul Război Mondial. Dacă facem comparație între cel două infecții, COVID-19 este mai serioasă și mai grea decât infecția cu Gripă Spaniolă de atunci. Și am să dau 2 argumente. Dacă luăm rata de transmisibilitate la infecția COVID-19 avem rata de transmisibilitate de 2, față de infecția gripei spaniole, unde este de 1.8. Dacă luăm mortalitatea – mortalitatea este de 3,4 la infecția COVID-19 și de 2,3 la infecția cu virusul gripei spaniole. Infecția COVID-19, ca să spunem așa, bate gripa spaniolă, pe ambii acești parametri, care sunt importanți în catalogarea gravității unei infecții”. Despre COVID-19 știm încă foarte puține lucruri. Așadar, este încă un argument al specialiștilor care susțin că trebuie să ne pregătim pentru sezonul rece de anul acesta, inclusiv apelând la vaccinul antigripal.