Din cauza scumpirilor produselor alimentare, restaurantele vor fi nevoite să crească prețurile, potrivit unor estimări, oaspeții se pot aștepta la creșteri de 10-15% în comparație cu perioada dinainte de epidemia cu noul coronavirus, a declarat pentru portalul ungar Portfolio președintele Asociației Industriei ospitalității din Ungaria, László Kovács.

Acesta a adăugat: ”Unitățile din industria ospitalității vor fi nevoite să crească prețurile, dar nu pentru a recupera profitul semestrial pierdut. Pe piața cărnii se așteaptă la o scumpire de 25% din cauza creșterii prețului furajelor, ceea ce nu va avea efect doar asupra cărnii, ci și asupra prețului la ouă”.

„Deocamdată acest sector nu poate conta pe turiștii străini”

László Kovács a mai precizat că de la izbucnirea epidemiei, unitățile din industria ospitalității au efectuat de multe ori ajustări de prețuri, multe unități au fost obligate să mărească sau să scadă prețul în momentul organizării livrării produselor pentru a echilibra excesul de ofertă. László Kovács și-a exprimat încrederea că acest sector se va relansa, deoarece oamenii doresc să trăiască experiența restaurantului, scrie nepszava.hu.

În opinia sa, dacă vremea va fi frumoasă în acest sfârșit de săptămână, ”oamenii vor lua cu asalt terasele, însă cererea nu va fi durabilă, deoarece intenția de a cheltui ar putea să se diminueze, de exemplu, din cauză că mulți și-au pierdut locurile de muncă sau prioritățile lor s-au schimbat, iar deocamdată acest sector nu poate conta pe turiștii străini”.

În vederea redeschiderii unităților, managerii trebuie să facă noi calcule din cauza modificării prețurilor de achiziție, trebuie să aibă grijă de noile stocuri de produse, spațiile unităților vor trebui curățate și dezinfectate, și trebuie să se asigure și personalul. Se pot modifica și salariile – a mai precizat Kovács – deoarece în ultima jumătate de an din cauza disponibilizărilor mulți au fost nevoiți să îşi caute alte locuri de muncă pentru a-și asigura existența lor.

Dacă Ungaria nu va deschide industria ospitalităţii mai devreme, forţa de muncă calificată va pleca în ţările occidentale

Acești oameni s-au obișnuit în timp cu noile salarii şi condiții, şi este posibil că acum nu prea vor să riște de dragul ospitalității. Potrivit președintelui Asociației Industriei ospitalității ”este important să deschidem mai devreme decât în țările occidentale, fiindcă astfel forța de muncă calificată nu va fi luată de alte țări”.

De menționat, că șeful de Cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyás, a anunțat joi că numărul persoanelor vaccinate ar putea atinge vineri cifra de 3,5 milioane, astfel că sâmbătă terasele ar putea fi deschise până la ora 21:30, iar circulația pe timp de noapte va putea fi restricționată începând cu ora 23:00.

Sursa foto: Dreamstime