În mod obişnuit, Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), înfiinţat în 1999 de Consiliul Europei, se abţine în mod diplomatic de la a-şi critica proprii membri. Organismul anticorupţie ţine mereu să sublinieze că el lucrează împreună cu membrii săi, iar nu împotriva lor.
În rapoartele sale, grupul, care are obiectivul de a monitoriza respectarea standardelor aticorupţie adoptate de Consiliu, are obiceiul de a evidenţia chiar şi cele mai mici progrese. Însă răbdarea sa faţă de guvernul german pare să-şi fi atins acum limitele.
Comisia GRECO a publicat miercuri "Raportul Provizoriu de Conformitate cu privire la Germania", în care sunt evaluate progresele ţării privind implementarea reformelor legislative recomadate, care au în vedere finanţarea partidelor politice şi fenomenul mituirii parlamentarilor. Cu un an în urmă GRECO constatase că doar 20 dintre recomandările sale fuseseră implementate. Iar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.
"Nu s-a realizat niciun progres", constată GRECO în raport. Se mai adaugă că i s-a cerut preşedintelui organizaţiei să trimită o scrisoare reprezentatului Germaniei la Consiliul Europei "pentru a-i atrage atenţia cu privire la nerespectarea recomandărilor relevante şi asupra necesităţii de a se întreprinde acţiuni hotărâte în vederea realizării unui progres palpabil, cât mai curând cu putinţă."

Guvernul nu vede nicio necesitate

GRECO afirmă că Germania rămâne printre puţinii săi membri care nu au ratificat Convenţia Juridică Penală cu privire la Corupţie, care stipulează pedepse mai aspre pentru mituirea membrilor parlamentului. Germania a semnat înţelegerea în 1999 şi un protocol adiţional la aceasta în 2003, însă guvernele care s-au perindat la putere de atunci nu au făcut niciun efort pentru a trece convenţia prin procesul de ratificare.
"(…) Lipsurile identificate în legislaţia germană privind mita – cum ar fi crimializarea limitată a mituirii parlametarilor şi a altor membri ai unor adunări domestice" reprezintă nişte lacune semnificative ale legii germane, a declarat GRECO. Aceasta a criticat de asemenea faptul că sunt prevăzute şi nişte limite în ceea ce priveşte criminalizarea mituirii unor oficiali străini sau internaţionali sau a persoanelor din sectorul privat.
GRECO a criticat şi modul în care se realizează finanţarea partidelor politice în Germania. Experţii au cerut ţării să coboare pragul minim care obligă la identificarea imediată a autorilor de donaţii individuale la 50.000 de euro. Însă coaliţia de centru-dreapta a cancelarului Angela Merkel a decis anul trecut că nu vede niciun motiv pentru a lua o asemnea măsură.
În orice caz, există indicii că unii parlamentari ai coaliţiei şi-au mai revizuit atitudinea. De exemplu Norbert Lammert, preşedintele parlamentului german, doreşte schimbarea legislaţiei privitoare la mită.
Cotidianul financiar Financial Times Deutschland a scris recent că Lammert, membru al Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului Merkel, a scris un articol de opinie în care cere înăsprirea legilor care combat mituirea parlamentarilor. Iar anterior, un grup de persoane cu înalte funcţii executive în 35 de mari companii private ceruse guvernului să ratifice convenţia aticorupţie.
Prin urmare există motive să sperăm că următorul raport al GRECO ar putea fi mai puţin critic.
SURSA: RADOR, DER SPIEGEL