Prelungirea cu două luni, decisă la începutul lui decembrie de către miniştrii de finanţe din zona euro, acoperă până la sfârşitul lunii februarie programul de ajutor, pentru a ţine cont de blocajul negocierilor dintre guvernul grec şi troica însărcinată cu supervizarea reformelor.

''Prelungirea tehnică este necesară şi legitimă'', a pledat Schauble în faţa deputaţilor. Trebuie să se profite de cele două luni suplimentare pentru a se ajunge la un acord între Atena şi troică şi pentru a putea debloca ultima tranşă de ajutor.

''Datorită eforturilor sale şi solidarităţii noastre, Grecia a avansat mult'', a declarat ministrul german, trecând în revistă progresele realizate de economia acestei ţări.

''Un final fericit este posibil într-un termen rezonabil'', a estimat, de asemenea, ministrul conservator, nevoit totuşi să dea dovadă de prudenţă, având în vedere situaţia complicată din Grecia, unde sunt posibile noi alegeri şi sosirea la putere a stângii radicale, care se opune austerităţii. Aceasta ar însemna, fără îndoială, sfârşitul drumului urmat de Atena în ultimii ani.

Din punctul de vedere al Berlinului, ''reformele decise trebuie să fie puse în practică'' şi sunt necesare încă şi mai multe eforturi. În acest caz, Germania este dispusă, ca şi celelalte ţări europene, să acorde Atenei o linie de credit ca măsură de precauţie după expirarea programului.

Grecia este asistată financiar de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) din 2010. Ajutoarele succesive fac obiectul mai multor voturi în Bundestag şi dau loc unor dezbateri deseori agitate în Germania.

SURSA: Agerpres