'Acest declin a fost determinat de încetinirea creşterii depozitelor persoanelor fizice şi de regresul depozitelor persoanelor juridice, atât la instituţiile de credit participante la FGDB, cât şi la sucursalele băncilor străine din România', se precizează în comunicatul citat.

Cel mai mult au scăzut, în primul trimestru al anului, depozitele la băncile participante la Fond, cu 8,9 miliarde de lei, în timp ce la sucursalele băncilor străine din România s-a consemnat un declin de aproape un miliard de lei.

În primele trei luni ale anului 2014, depozitele în moneda naţională la instituţiile de credit din România şi-au diminuat valoarea cu 3,4% în termeni nominali, până la 163,5 miliarde de lei la 31 martie 2014.

Şi la depozitele în valută s-a înregistrat o scădere a sumelor depuse, pentru al treilea trimestru consecutiv, cu 2,9% în trimestrul I din 2014, până la 141,7 miliarde de lei (echivalent) la sfârşitul lunii martie, se mai arată în comunicat.

'Pentru ambele categorii de depozite, cele mai mari contribuţii la dinamica negativă a acestora au avut-o depozitele de valori mari ale persoanelor juridice', se precizează în comunicat.

Comparativ cu aceeaşi dată a anului trecut, depozitele în lei au crescut cu 5,3% (4,2% în termeni reali), iar cele în valută au scăzut cu 4,5% (5,5% în termeni reali), se mai arată în comunicatul citat. AGERPRES