Depozitarul Central si-a inceput in data de 12 aprilie activitatea, informeaza un comunicat al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Totodata, au fost prezentata repartitia teritoriala a actionarilor pe judete si modul de eliberare a extraselor de cont de catre participanti (SSIF-uri si agenti custode) pe baza de semnatura electronica. 

Depozitarul Central administreaza peste 10 milioane de conturi in Romania si presteaza servicii de compensare, decontare, custodie, depozitare si registru cu valori mobiliare, tranzactionate pe pietele reglementate si in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, precum si orice operatiuni in legatura cu acestea. 

Printre obiectivele sale se numara dezvoltarea serviciilor oferite prin internet pe baza de semnatura electronica, extindere sistem mixt de conturi la toate categoriile de intermediari, introducerea serviciului de imprumut de instrumente financiare, si conectarea la reteaua globala a Depozitarilor Centrali si pozitionarea Depozitarului Central ca centru nodal (hub) pentru zona Sud-Est Europeana. 

Depozitarul Central este o societate pe actiuni, cu un capital social de 3 milioane de euro. BVB este actionarul majoritar cu peste 54% din capitalul social. Agentii ale Depozitarului Central sunt in Bihor, Cluj, Neamt, Sibiu, Brasov, Bacau, Valcea, Arges, Buzau, Prahova, Dambovita, Ialomita, Dolj si Constanta. Totodata, Depozitarul Central detine 321 de sedii centrale si secundare ale intermediarilor sai.

Sursa: Capital 12 Aprilie 2007