UPDATE

După protestul de la Ministerul Sănătăţii, oamenii nemulţumiţi, al căror număr este estimat la circa 200, au plecat în marş spre Institutul “Matei Balş”.

Se poate auzi cum se strigă “Demisia!” sau “Asasinii!”.

 

Ştirea iniţială

Sunt proteste în fața Ministerului Sănătății! Zeci de oameni au ieșit sâmbătă în stradă după incendiul izbucnit într-o secție a Institutului de boli infecțioase Matei Balș, în urma căruia 6 oameni și-au pierdut viața.

Proteste după incendiul de la Balș

Oamenii au ajuns în faţa Ministerului Sănătăţii după ce, cu câteva zeci de minute mai devreme, la minister a ajuns şi Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii. Protestatarii, majoritatea ieşiţi în stradă la îndemnurile reprezentanţilor partidului AUR, au cerut demisia ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, după incendiul devastator de la Institutul Matei Balş din Bucureşti.

Protestatarii au strigat în fața Ministerului Sănătății : “Demisia!” sau “Ieşi afară!”, pentru a protesta faţă de tragediile care se tot repetă în spitalele din România şi faţă de Guvernul care continuă să menţină în funcţiune acelaşi sistem prost, creat în urmă cu zeci de ani. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a explicat că, după incendiul de la Institutul Matei Balş, urmează ca ancheta să stabilească ce s-a întâmplat, dar şi cine se face responsabil de tragedie.

Ce spune George Simion (AUR)?

“Am venit astăzi, în faţa Ministerului Sănătăţii, pentru a spune stop batjocurii din ţara noastră. Ne-au condus toţi: PSD, PNL, USR. Sunt aceeaşi gaşcă care fură banii de la sănătate, care fură banii de la educaţie, care fură banii pentru autostrăzi, care ne omoară cu zile de 31 de ani.

De ce nimeni nu a organizat un protest imediat după incendiu? Pentru că în România se iese la protest doar la comandă. Acum trei luni, acest ministru cerea demisii şi cerea măsuri de urgenţă. De o lună, este ministru, a luat urgent acele măsuri? Nu am văzut, după cum nu am văzut să fie contestat cel care supervizează toate achiziţiile din domeniul sănătăţii – Raed Arafat.

Or să ne omoare pe toţi, trebuie să ieşim în stradă, toţi românii. Vlad Voiculescu vrea să privatizeze ce a mai rămas de privatizat. La 24 de ore de la această tragedie, nu vedem nicio demisie”, susţine co-preşedintele AUR, George Simion.

Reacția ministrului Sănătății în urma protestelor

“Mai întâi trebuie stabilite responsabilitățile. Și cei care sunt resposabili trebuie să își asume inclusiv să plece dintr-o anumită funcție. La Matei Balș vorbim despre un manager interimar. Managerul care a fost acolo o perioada foarte luga acum este un membru al Parlamentului Românie. Dar putem să vorbim despre manageri dacă a fost o problema care ținea de management al spitalului.

Dacă a fost un accident dintr-o altă cauză, nerespectarea unei proceduri care există și nu a fost respectată, sau altă cauza tehnică de acolo, responsabilitatea poate să fie în altă parte. De-asta e important să avem un răspuns la anchetă și, spre deosebire de Piatra Neamț, mi-ar plăcea să avem un răspuns clar din partea celor care verifică”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea