Actul normativ care propune scoaterea Vămii din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va fi prezentat public săptămâna viitoare, a declarat sâmbătă, la Antena 3, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

“Săptămâna viitoare veţi avea actul normativ, prezentat în mod public, care propune scoaterea Vămii din ANAF, situarea sub forma unei autorităţi independente, sub autoritatea ministrului de Finanţe, adică fără implicarea ministrului de Finanţe în actul de decizie al Vămii, doar partea de politică şi linii principale directoare şi nimic altceva. Va fi o structură modernă aşa cum există la nivel european”, a spus Eugen Teodorovici.

El a subliniat că toţi din această ţară care îşi asumă o anumită reformă îşi asumă şi o doză de risc.

“Toţi din această ţară, România, care îşi asumă o anumită reformă îşi asumă şi o doză de risc. Adică o parte din ceea ce a fost cândva comisarul Cattani (comisarul Corrado Cattani, personajul principal din serialul Caracatiţa – n.r.). Nu este vorba doar de Vamă. În general spus, pentru că ştiţi foarte bine, de ani de zile clasa politică, în general, indiferent de culoarea ei, a menţinut în toate zonele din economie, din administraţie, centrală, locală, o anumită stare incompatibilă cu o ţară europeană şi o ţară din secolul 21”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai afirmat că îşi menţine obiectivul foarte ambiţios de a reforma puncte vamale, în primul rând pentru graniţa de Est a Uniunii Europene, iar până la finalul anului viitor se va închide discuţia despre reabilitarea şi dotarea cu echipamente a punctelor vamale.