Membrii delegaţiei vor avea întâlniri cu oficiali români, printre care şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Pe 7 noiembrie, Robert Cazanciuc a efectuat o vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, împreună cu care a făcut o trecere în revistă a cooperării din cadrul MCV din cele şase luni de mandat în fruntea ministerului.
Cu acea ocazie, ministrul Justiţiei a declarat că în cadrul întrevederii ‘s-a apreciat că MCV-ul funcţionează bine până acum, că sunt rezultate’.
La începutul lunii octombrie, Robert Cazanciuc susţinea că experţii de la Bruxelles responsabili cu realizarea raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare sunt aşteptaţi la Bucureşti în perioada 24-27 noiembrie, dar documentul nu poate fi prezentat decât în ianuarie 2014.
Tot în octombrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, preciza că Raportul pe MCV va fi prezentat de Comisia Europeană la începutul anului viitor, iar executivul comunitar a primit mai multe sesizări ale unor ONG-uri, ‘după controversa creată în jurul situaţiei unor procurori şi a unor numiri’.
Cea mai recentă misiune a Comisiei Europene privind MCV a avut loc în 23-27 septembrie, la nivel de experţi.
Pe 23 septembrie, ministrul Robert Cazanciuc a discutat cu experţii europeni despre finalizarea procesului de adoptare în Parlament a pachetului legislativ în materie penală; dialogul instituţionalizat cu societatea civilă în domeniul justiţiei; asigurarea resurselor necesare finanţării sistemului judiciar sau adoptarea, de către Guvern, a proiectului de lege privind eliminarea dreptului magistraţilor condamnaţi pentru fapte de corupţie de a beneficia de pensii de serviciu.
Alte teme ale întrevederii de atunci au fost: asigurarea stabilităţii conducerii la vârful Ministerului Public şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; continuarea implementării Strategiei naţionale anticorupţie; crearea premiselor pentru înfiinţarea Tribunalului Comercial Bucureşti; aprobarea finanţării pentru demararea proiectului Justice district; lansarea dezbaterilor publice asupra Codului insolvenţei şi prezentarea sa în Guvern şi elaborarea unui prim proiect al Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar.
Tot atunci, membrii delegaţiei CE au avut întâlniri cu reprezentanţii CSM, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public, DNA, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
În plus, delegaţia de experţi a efectuat o vizită în teritoriu, unde a avut întrevederi cu reprezentanţi de la nivel local ai instituţiilor implicate în procesul de reformă a sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei.
Sursa: Agerpres