O delegație din Congresul SUA a efectuat o vizită oficială în România, în cadrul unui turneu european. Membrii delegației americane s-au întâlnit cu parlamentari români pentru un dialog deschis și informal. Discuțiile au vizat parteneriatul strategic, cooperarea militară, mediul economic și aspecte ale politicii interne.
În ciuda speculațiilor din spațiul public, tema anulării alegerilor nu a fost pe agenda oficială. Totuși, subiectul a fost menționat în treacăt, ca parte a unei discuții generale despre climatul politic din România.
O delegație din Congresul SUA a fost primită la Parlamentul României
Vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, a declarat că întâlnirea cu delegația din Congresul SUA a avut un caracter prietenos și deschis.
Discuțiile au inclus teme formale, dar și aspecte informale, iar atmosfera a fost, potrivit acestuia, „extrem de caldă și binevenită”.
Oficialii români și americani au schimbat idei despre poziționarea geopolitică a României, oportunități economice și întărirea cooperării în cadrul parteneriatului strategic.

„În spatele uşilor nu s-a discutat absolut deloc despre acest subiect (eventuala retragere a militarilor americani – n.r.), ci doar despre modalităţi de a întări parteneriatul dintre România şi Statele Unite.
Ne-am exprimat încrederea că toate progresele României de-a lungul anilor, care au permis accederea României în acest program, să fie reluate într-un termen foarte scurt”, a spus Daniel Suciu.
Suciu le-a mulțumit partenerilor americani pentru contribuția militară prezentă în România. El a menționat în mod special cei aproximativ 1.700 de soldați americani staționați pe teritoriul țării.
Prezența acestora este văzută ca un garant al stabilității în regiune și al angajamentului bilateral, scriu cei de la news.ro.
Discuții despre anularea alegerilor, într-un cadru informal
Unul dintre subiectele sensibile atinse a fost ideea anulării alegerilor, vehiculată în spațiul public românesc. Daniel Suciu a precizat că nu a existat o solicitare oficială sau o întrebare concretă din partea americanilor în acest sens.
„Discuţii despre anularea alegerilor au fost doar ca şi o discuţie liberă despre situaţia politică în România. Pur şi simplu au făcut schimb de impresii despre situaţia politică”, a explicat vicepreședintele Camerei Deputaților.
Întrebările și comentariile au venit în cadrul unui schimb general de impresii. Întâlnirea s-a desfășurat sub forma unui prânz informal, fără o agendă strictă, iar fiecare parlamentar român a discutat cu câte un membru al delegației americane. Suciu a menționat că nu a existat niciun moment de presiune sau controverse în legătură cu acest subiect.
Americanii laudă democrația românească
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că americanii nu au venit cu o listă de subiecte prestabilite.
”Nu a venit cu o temă anume, ci pur şi simplu a venit din dorinţa fiecărui dintre membri de a consolida relaţia. ştiind lucrurile bune pe care le-a făcut România mai ales în cazul conflictului din Ucraina.
Deci nu a fost o temă specifică, pur şi simplu am discutat despre situaţia în România, despre situaţia din Statele Unite, la modul general”, a explicat Cazanciuc.
El a adăugat că delegația americană a apreciat în mod repetat parcursul democratic al României.
„Chiar aş putea spune că au subliniat de câteva ori şi în discuţiile în plen şi în cele particulare faptul că au foarte mare încredere în democraţia din România”, a mai spus el.
Afirmațiile au fost făcute într-un ton pozitiv, cu accent pe consolidarea relațiilor bilaterale și continuarea colaborării strategice.
Teme externe și programul Visa Waiver, pe masa discuțiilor
Daniel Suciu a menționat că România a ridicat și problema includerii în programul Visa Waiver. Potrivit acestuia, există încredere că toate progresele făcute de România în ultimii ani vor contribui la finalizarea acestui proces.
„În spatele uşilor nu s-a discutat absolut deloc despre acest subiect, ci doar despre modalităţi de a întări parteneriatul dintre România şi Statele Unite”, a completat el. Suciu a mai arătat că a discutat şi cu ambasadoarea SUA la Bucureşti şi cu domnul Buchanan despre dorinţa noastră de a clarifica în termen foarte scurt subiectul Visa Waiver.
Ne-am exprimat încrederea că toate progresele României de-a lungul anilor, care au permis accederea României în acest program, să fie reluate într-un termen foarte scurt”, a spus el.
În cadrul discuțiilor au fost abordate și teme internaționale, precum situația din Ucraina și evoluțiile din Europa de Est. Vizita delegației americane a făcut parte dintr-un tur care a inclus Moldova, Polonia și Grecia.
Întâlnirea de la București a fost un moment de diplomație parlamentară, fără teme tensionate, dar cu accent pe colaborare și încredere reciprocă.