Thomas Delare: Din punctul nostru de vedere, unele aspecte ale relatiilor noastre erau acum un an incerte. Romania oferise un mult apreciat sprijin in lupta contra terorismului, dar noi inca analizam daca reformele militare, politice, economice sunt suficiente pentru intrarea in NATO. In plus, persistau intrebari la Washington despre seriozitatea Romaniei in a ataca probleme fundamentale, precum coruptia, sau crearea conditiilor pentru o crestere economica puternica. Acum, cititorii dvs. stiu rezultatele evaluarii noastre. Isi amintesc succesul de la Praga si vizita Presedintelui Bush in toamna trecuta. Sprijinul neezitant al Romaniei pentru razboiul din Irak demonstreaza valoarea ei de partener strategic. Dar dupa cum cititorii dvs. stiu, intre schimbarile politice si cele economice exista un decalaj. Privatizarea BCR si a Petrom trebuia sa se fi incheiat. Batalia impotriva coruptiei a avut cateva momente notabile, intre care crearea PNA si adoptarea Pachetului Anticoruptie. Dar acestia sunt inca pasi de inceput. Noi, firmele din SUA si majoritatea romanilor, asteptam mai mult.

Capital: Ati putea face o evaluare aparte a relatiilor economice bilaterale din ultimele 12 luni ?
Thomas Delare: Este o greseala sa privim relatiile economice separat de cele politice. Noi suntem extraordinar de interesati sa vedem Romania crescand economic. Asta va intari optiunea istorica pentru parcursul democratic de dupa Revolutia din 1989. Romania trebuie sa creeze climatul economic care sa permita spiritului antreprenorial sa infloreasca, sa tina afacerile departe de economia subterana si sa inlature conditiile care permit oficialitatilor sa se imbogateasca. A progresa in buna guvernare este o optiune politica, cu profunde beneficii economice. Daca Romania isi face ordine in casa si creeaza conditiile ca intreprinzatorii si afacerile sa prospere, investitorii americani vor veni si vor prospera si ei. Romanii trebuie sa accepte ideea ca vor atrage acel gen de investitii pe care il merita. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, in tarile est-europene au venit destui investitori dispusi sa riste. Mediul politic era nesigur, legile tindeau sa se schimbe ametitor, astfel ca multi investitori cautau profitul rapid si o cale de fuga la nevoie. Asta a inceput sa se schimbe doar acum cativa ani, iar Romania este acum caminul multor firme americane solide, de clasa mondiala. Ele se afla aici pe termen lung. Romania trebuie sa atraga mai multe asemenea companii, iar evenimentele din ultimele 12 luni ii vin in ajutor. Perspectiva de a intra in NATO este foarte importanta. Ea este un semnal care a determinat o serie de firme din SUA fie sa vada, in premiera, in Romania o posibilitate de a investi, fie sa reconsidere o decizie negativa anterioara. Lucram indeaproape si cu Guvernul, si cu societatea civila, pentru a ameliora calitatea guvernarii. Preocuparii justificate a Ambasadei pentru coruptie i s-a acordat multa atentie. Pe langa sfaturile si asistenta tehnica oferite, noi ne straduim sa gasim parteneri pentru Romania. Recent, am sponsorizat o calatorie in SUA a ministrului economiei, dl Popescu. El a avut prilejul sa cunoasca manageri a numeroase firme americane interesate de Romania. In aceasta vara, o delegatie a Departamentului Comertului si oameni de afaceri americani vor explora noi oportunitati de investitii.
Capital: Considerati ca relatiile noastre economice sunt in urma celor politico-diplomatice ?
Thomas Delare: Este adevarat, pentru moment. Lumea este in plina schimbare politica profunda. Din 11 Septembrie, s-au castigat batalii importante impotriva terorismului si diseminarii armelor de distrugere in masa. Lupta cu teroarea nu s-a incheiat inca si nu am rezolvat problema proliferarii armelor. SUA, Romania si alte tari va trebui sa infrunte aceste probleme, punand un
inevitabil accent pe relatiile noastre politice si pe cooperare.

Capital: Cum vedeti evoluand relatiile romano-americane in urmatoarele 12 luni, dar si pe termen mai lung ?
Thomas Delare: SUA sunt acum al treilea investitor strain aici si vrem sa urcam si mai sus. Romania are a doua piata din Europa de Est, iar cresterea veniturilor o va face foarte atractiva pentru investitorii si exportatorii americani. Probabil ca nu vom lua vreodata locul Europei de Vest de prim partener comercial, dar vom fi prima sursa de tehnologie, de capital si de servicii, ceea ce va face ca firmele din Romania sa penetreze alte piete. Vedem o un flux bilateral crescand de tehnologii si competente, din care ambele tari nu au decat de castigat. Recenta achizitie a antivirusului GeCAD de catre Microsoft va incuraja alte companii, va duce la mai multe transferuri peste Atlantic si va stimula dezvoltarea industriei de software aici. Asta este ceea ce am vazut ca se intampla oriunde in lume, iar in Romania se va intampla cu atat mai mult.