Recent, ministrul Finantelor a anuntat ca va urma o noua rectificare bugetara, care va stabili ca deficitul in acest an va fi de 2%. E mult, e putin? Dupa standardele europene, suntem inca sub pragul de trei procente. Dar, privit in perspectiva, acest 2% ne arata ca, in primul an dupa aderare, Romania va iesi cu deficitul din standardele europene. Explicatia oficiala pentru majorarea deficitului in 2006 este inceperea unor mari proiecte de infrastructura. Argumentul pare logic, dar el nu sta in picioare la o analiza detaliata. Resursele pentru marile proiecte trebuie gasite mai ales din restructurarea cheltuielilor actuale. Altfel spus, din stabilirea clara a prioritatilor. Cu un deficit de 2 sau de 5%, banii tot nu vor fi de ajuns; dar vom avea probleme cu inflatia. De exemplu, in 2005, Ministerul Transporturilor si Lucrarilor Publice a avut un buget de aproximativ doua miliarde de euro. si nu a construit nici un kilometru de autostrada. Se poate invoca in acest caz lipsa banilor? Daca doua miliarde nu au fost de ajuns, tot insuficienti vor fi si trei miliarde. Problema este tot a stabilirii prioritatilor: ce alegem, sa subventionam masiv transportul pe calea ferata sau sa construim autostrazi?

In 2005, Guvernul a ales prima varianta. Sa ne imaginam ca acum vom gasi, prin majorarea deficitului, bani sa le facem pe amandoua, nu facem decat sa ne amagim. In plus, din acest an, deficitul va fi marit si cu suma actiunilor pe care le va emite Fondul Proprietatea; deci, pana vom rezolva problema restituirilor, deficitul va creste si cu cele patru miliarde de euro (sau cate or fi pana la sfarsit), capitalul fondului. La care se va adauga contributia Romaniei de stat membru UE, plus sumele necesare cofinantarii unor programe europene.



Toate acestea determina, matematic, iesirea din pragul de 3% deficit bugetar, inca din 2007. Alternativa ar fi majorarea de taxe sau reduceri dramatice de cheltuieli. De ce este atat de interesata UE de nivelul deficitului? Pentru ca el influenteaza direct rata inflatiei. Un deficit mare inseamna o inflatie in crestere. Influenteaza marimea deficitului viata fiecarui individ? Raspunsul este da. Banca Nationala va incerca sa se tina de tinta de inflatie si va mentine sau va inaspri conditiile de creditare pentru ca si cererea sa nu creasca prea repede. Deci vom lua mai greu un credit pentru cumpararea unei case, din cauza deficitului. Intarzierea momentului atingerii normelor europene referitoare la deficit sau inflatie va intarzia si momentul cand Romania va trece la moneda euro. Se poate spune astfel ca recenta majorare a deficitului este o adevarata bomba cu ceas.



“Cu un deficit de 2 sau de 5%, banii tot nu vor fi de ajuns; dar vom avea probleme cu inflatia.”