Principiile ramin aceleasi, la fel de nestimulative pentru declararea veniturilor: absenta deductibilitatii cheltuielilor de consum, inechitatea de tratament dintre persoanele fizice autorizate si persoanele juridice (acestea din urma platesc un impozit pe profit de 25%, comparativ cu cel 40 de procente, la cit se ridica impozitul pe venitul persoanei fizice autorizate), lipsa protectiei sociale etc.
Noutatile anuntate de Guvern i cursul saptaminii trecute se rezuma la aspecte de forma. Astfel, icepind din cel de-al doilea semestru al anului i curs, deducerea personala de baza se majoreaza, de la 800.000 lei la 1,4 milioane lei, iar deducerile suplimentare pentru persoanele aflate i itretinere devin jumatate din cea de baza. La majorari intra si plafonul neimpozabil la pensii. Astfel, impozitarea pensiilor icepe de la sume lunare de 5.000.000 lei, fata de 2.374.000 lei.
Nu se platesc impozite statului pentru salariile realizate i strainatate de persoanele fizice romine cu domiciliul i Rominia, nici pentru veniturile de cel mult in milion lei de persoana acordate sub forma de daruri cu ocazia zilelor de 1 iunie, 8 martie si a sarbatorilor de iarna. Ajutoarele de imormintare, cele de boala, cele acordate i contul calamitatilor naturale, sumele pentru acoperirea cheltuielilor de transport, cazare, indemnizatia sau diurna pentru strainatate sunt de asemenea scutite de impozit.
incepind din anul fiscal 2001, baza de impozitare va fi largita prin includerea veniturilor provenite din cultivarea si valorificarea intensiva a florilor, zarzavaturilor, legumelor, arbustilor, ciupercilor etc. Procentajul aplicat asupra venitului net va fi de 15%.
Termenele de depunere a declaratiilor de venit global de catre persoanele care realizeaza venituri din mai multe surse se decaleaza pina la data de 31 mai 2001.