Fiica uneia dintre pacientele internate la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Piatra Neamț a făcut o declarație fără precedent. Aceasta a spus că dacă mama sa nu o trimitea acasă ca să ducă niște lucruri, ar fi murit și ea alături de cea care i-a dat viață. Femeia a mai spus că mama sa era bine și că aștepta să fie scoasă din reanimare.

Mai mult decât atât, femeia a spus că nu are ce să reproșeze spitalului deoarece medicii și asistenții s-au îngrijit de mama sa și și-au dat silința.

„Era bine. Aştepta să fie scoasă din reanimare şi nu a avut nicio şansă. Dacă nu mă trimitea mama să îi duc bagajele, muream şi eu acolo lângă ea. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Ştiu că am lăsat-o pe mama bine şi eram la fratele meu să duc nişte bagaje şi am auzit că e fum la spital. M-am întors să văd dacă mama are oxigen, dacă nu s-a întrerupt oxigenul şi am găsit-o moartă.

Nu am ce să-i reproşez acestui spital, pentru că toţi medicii, toţi asistenţii s-au îngrijit foarte frumos de mama mea. Toţi medicii, asistenţi, infirmierii şi-au dat silinţa. Muncesc într-un ritm inuman”, a explicat fata uneia dintre pacientele decedate în incendiu, chemată duminică la morga spitalului.

Aceasta a fost întrebată de către presă de ce au fost mutați pacienții de la etajul 3 la etajul 2 însă femeia a răspuns că nu știe amănunte despre mutare.

Sistemul este mort

Fiica unui pacient povestește că tatăl ei avea cancer și că inițial a fost internat la oncologie. Ulterior, în urma testelor, s-a dovedit că acesta are coronavirus așa că a fost mutat la reanimare.

Femeia povestește că sâmbătă seara a primit un telefon, la ora 23:00 și a fost anunțată că tatăl ei a murit.

„El era bolnav de cancer, a fost internat la oncologie. Ulterior i-au făcut analize şi l-au depistat cu Covid şi l- am adus la reanimare”, a explicat fata pacientului decedat.

Duminică, aceasta a fost nevoită să meargă la morga spitalului și a declarat că nu s-a rezolvat nimic și că o să primească un telefon după ce tatăl ei va fi identificat.

„N-am rezolvat nimic! Aşteptăm să ne sune, să-l identifice, să vadă. Urmează nişte proceduri, nu ştim. Mi se pare absurd! Să nu ştii persoanele care au murit?! Nu ştiu nimic! Lucru care trebuia de aseară. Aşteaptă ancheta! Ce anchetă? Sistemul e mort!”, a adăugat femeia.

Este dureros

Cumnata unui alt pacient care și-a pierdut viața în incendiul de sâmbătă seara spune că a fost anunțată de către spital de decesul acestuia în jurul orei 11 seara, dar că știa deja de la televizor despre situația de la SJ Piatra Neamț.

„La 23.30, 00.00, ne-a anunţat spitalul. Noi deja ştiam de la televizor. Este trist, este dureros”, a afirmat cumnata bărbatului.

Aceasta a mai precizat că bărbatul are o fiică în Italia care a spus că va intenta proces spitalului.

Chestionată de jurnalişti cine cred că ar trebui să răspundă pentru tragedia petrecută la Spitalul din Piatra Neamţ, ea a spus „Nu ştiu. El are o fiică din Italia şi a zis că deja de astăzi că face proces pentru spitalul de aici. Este revoltător că se întâmplă asta. Pe lângă faptul că era în condiţiile în care era, dânsul şi ceilalţi, să se întâmple şi incendiul ăsta, e incalificabil”.

A reușit să scape cu viață pentru că nu a reușit să fie internat

Ana Sandu, fiica unui alt pacient, a declarat la Antena 3 că răsuflă ușurată că tatăl său nu a putut fi internat la secția ATI. Mai mult, femeia spune că familia sa este dezamăgită de situație.

„Eram dezamăgiţi de această situaţie. Printr-o cunoştinţă, printr-o rudă am fi putut să facem chestia asta, să intrăm. Dar astăzi, văzând ce s-a întâmplat aseară, am suflat uşurată. Chiar am vorbit cu mama că uite dacă îl băgam acolo, astăzi nu mai era şi era cunoştinţa noastră. Sperăm încă să îl vedem pe tatăl nostru, fiindcă este încă în spital şi nu s-a pus pe picioare 100%. nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă cu acele familii, cu acei copii care poate nu şi-au văzut părinţii demult. Cum sunt şi eu în această situaţie”, a declarat Ana Sandu, duminică într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Femeia a mai spus că tatăl său i-a răspuns la telefon și că a suflat ușurată când i-a auzit vocea.

„Pe tatăl meu l-am sunat. Am suflat uşurată când am văzut că tatăl meu mi-a răspuns la telefon. L-am întrebat cum stă şi a zis – bine, neputând vorbi mult, fiindcă are încă masca de oxigen la gură, şi atât a fost. Bine că stai bine că acolo s-a întâmplat un accident”, a completat fiica pacientului.