Românii plătesc contribuții mari

România ar trebui să schimbe actualul sistem de impozitare pentru că lovește în angajații cu salarii mici care plătesc contribuții mari. A spus-o șeful organizației celor mai dezvoltate țări din lume – OCDE, Mathias Cormann, într-un interviu pentru Digi24. Din cauza contribuțiilor sociale mari, care înghit 35% din venitul brut, mulți români continuă să lucreze „la negru”.

Pentru a reduce povara fiscală a celor cu venituri mici asupra statului, cei cu venituri mai mari ar trebui să contribuie într-o proporție mai mare. Astfel, se recomandă ca România să adopte un sistem de impozitare progresiv.

Șeful clubului celor mai bogate țări a subliniat într-un interviu pentru Digi24 necesitatea ca statul să-și mărească veniturile, sugerând totodată posibilitatea creșterii taxei pe valoare adăugată ca ultimă soluție în cazul în care finanțele țării rămân dezechilibrate. România își propune să adere la OCDE în 2026.

„În mod clar bugetul este pe deficit și proiecțiile arată o creștere a datoriei publice, asta într-o perioadă când presiunea fiscală, presiunea cheltuielilor, atât structurale, cât și a celor generate de factorilor externi, crește. Iar veniturile fiscale ale României raportate la PIB sunt scăzute (comparativ cu alte state din OCDE, n.red.). Este pe un trend descendent dacă este să ne uităm în trecut și este clar sub standardele OCDE. Sunt multe lucruri pe care credem că România ar trebui să le facă. Cu siguranță, asigurarea respectării legislației în vigoare este importantă”.

„România trebuie să elimine multe excepții fiscale”

„Există îmbunătățiri care ar trebui făcute în ce privește folosirea tehnologiei digitale, automatizarea colectării de taxe și îmbunătățirea generală a calității aplicării legislației fiscale. Credem că România ar trebui să elimine un număr destul de mare de excepții fiscale care nu sunt bine motivate, excepții de la plata impozitul pe venit, excepții de la plata taxelor care revin companiilor și unele excepții când vine vorba de TVA. O bună politică fiscală înseamnă că taxele sunt eficiente în economie, că sunt prietenoase, dar și că sunt corecte și echitabile.

În acest moment, viziunea noastră este că în România există posibilitatea de a analiza nivelul de impozitare, dar și de a analiza, de asemenea, mixul de impozite și modul în care este conceput sistemul fiscal. Iar acesta este cu siguranță un aspect pe care îl includem în cadrul evaluării noastre, a spus Mathias Corman.

Un sistem bun nu distorsionează economia

Oficialul OCDE a menționat că sistemul de taxe și transferuri din România poate fi îmbunătățit. El a subliniat că un sistem eficient de impozitare este acela care distorsionează cel mai puțin economia. Și care are cel mai mic impact asupra creșterii economice și a oportunităților de dezvoltare. El trebuie să ofere în același timp o recompensă pentru efort și pentru asumarea riscului.

Cormann a adăugat că trebuie să existe un accent pe corectitudine și echitate în sistemul fiscal. În care impozitarea progresivă poate juca un rol important în ajustarea inegalităților și a oportunităților în societate. El a mai afirmat că Guvernul ar trebui să ia în considerare nivelul ridicat al contribuțiilor sociale, care poate afecta în special costurile de angajare pentru muncitorii cu venituri mici, determinând un număr semnificativ de angajați să lucreze în economia informală din cauza acestor contribuții sociale mari care reduc venitul brut.