Așadar, salariul minim în construcții va fi de 4.582 de lei. Simultan, salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi de 3.436 de lei, potrivit informațiilor oferite de Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a oferit informații despre salariul minim în construcții

De asemenea, premierul a spus că a convenit miercuri, 25 octombrie, noile valori ale salariilor minime în construcții, agricultură și industria alimentară. Acestea au fost decise împreună cu patronatele și sindicatele, în Consiliul Național Tripartit.

„Am făcut o promisiune angajaților, aceea ca în urma introducerii contribuției pentru sănătate, salariile din aceste două domenii nu vor scădea! Iar prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcții, de 4.582 de lei, cât și cel din agricultură și industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, Guvernul este pregătit să adopte în ședință, ordonanța de urgență referitoare la noile salarii minime din cele două sectoare economice. Odată cu promulgarea de către președintele Iohannis a pachetului fiscal-bugetar, vor putea fi aplicate și noile prevederi. Marcel Ciolacu spune că acestea protejează veniturile tuturor salariaților din construcții și agricultură.

România se află pe primul loc în UE la lucrările de construcții

În altă ordine de idei, construcțiile au cunoscut o evoluție semnificativă în Uniunea Europeană în luna august, conform datelor furnizate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Cu o creștere de 0,2% în Uniunea Europeană și o ușoară scădere de 0,1% în zona euro, lucrările de construcții au marcat un punct de referință în comparație cu perioada similară din 2022. Cu toate acestea, România a ieșit în evidență ca fiind liderul creșterii în UE.

Statul membru UE cu cea mai importantă creștere anuală a lucrărilor de construcții în luna august a fost România, cu un avans semnificativ de 19,3%. Acest rezultat impresionant subliniază dinamica sectorului de construcții în țară și încrederea continuă a investitorilor în potențialul pieței românești.

Alte țări care s-au remarcat în creșterea lucrărilor de construcții au fost:

  • Slovenia, cu o creștere de 19%
  • Spania, cu un avans de 6,9%.

În contrast, unele state membre UE au înregistrat scăderi semnificative:

  • Belgia a raportat o scădere de 6,5%
  • Finlanda de 5,6%
  • Austria de 3,1%.