Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat că actul normativ prin care trebuiau plafonate prețurile la energie nu va mai fi adoptat în ședința de miercuri.

„Am agreat varianta pe care am exprimat-o. Premierul a spus că plafoanele rămân la acest nivel până în 2023. Acum, dacă mai sunt detalii…

Parlamentarii PNL au depus un amendament. Eu am văzut câteva măsuri care nu au fost discutate în coaliţie, spre exemplu extinderea facilităţilor din domeniul construcţiilor spre alte 3-4 sectoare.

Şi mi se pare normal, pentru că atât timp cât facem ceva, trebuie să facem pentru toată economia. Cred că în acest context a fost depus amendamentul, dar eu am zis de ieri că vreau consens în coaliţie şi vom discuta măsura acolo.

Impactul bugetar în reducerea CAS este mai mic decât impactul pentru reducerea facturilor la energie. Datele exacte le va da Ministerul Finanţelor.

Vom lua banii de unde îi luăm şi pe cei pentru reducerea facturilor la energie. Vorbim de o măsură în beneficiul românilor, pentru că banii aceştia vor rămâne în economie. Sunt vreo 20 de miliarde care rămân la buget”, a declarat, miercuri, Florin Cîțu.

Cât de importantă este Legea offshore

Marți, 15 martie, Florin Cîțu a declarat că Legea offshore, cea care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră, este foarte importantă, deoarece ea ar ajuta la producția de gaze, având în vedere că există companii care pot începe imediat exploatarea.

”Ea este importantă, pentru că sunt deja câteva companii care vor putea să extragă gaz imediat din Marea Neagră. Proiectul Romgaz mai durează, dar sunt alte companii care sunt gata şi ar ajuta producţia de gaze. De aceea este foarte important să avem această Lege offshore foarte, foarte rapid”, a declarat fostul șef al Executivului.

Soluția care va compensa pierderea gazelor din Rusia

În cursul zilei de luni, fostul premier a vorbit despre soluția care va compensa pierderea gazelor din Rusia. Liderul PNL anunță că în momentul de față se fac ultimele corecturi pentru a adopta Legea offshore, lege care va permite explorarea gazelor din Marea Neagră.

Totodată, el a mai explicat că această lege, odată intrată în vigoare, va menține prețurile la un nivel acceptabil în România, fără a mai apela la plafonare. Următorul pas este ca Ministerul Energiei să prezinte proiectul, astfel încât legea să fie aplicată în cel mai scurt timp.

”În Parlament suntem pregăți, în coaliție suntem pregătiți, dar Ministerul Energiei trebuie să vină cu proiectul. Este vorba despre praguri, despre sume.

Toți suntem de acord că un procent mai mare trebuie să revină statului român, eu am propus 60-40, dar trebuie să vedem și din ce anume calculăm acest procent”, a spus Florin Cîțu.