Românii care sunt mai norocoși și stau la casă trebuie să știe că și aici sunt câteva reguli pe care trebuie să le respecte neapărat. Unele dintre ele sunt reglementate de lege.

Concret, vecinii pot intra la tine în curte, oricând doresc, în anumite condiții bine definite. Codul Civil spune că vecinii pot intra la tine în curte datorită dreptului la trecere. Acest lucru se aplică atunci când un proprietar nu are posibilitatea de a intra în propria curte, din drumul public.

În acest context, pentru a ajunge pe proprietatea sa, omul are voie să o treacă pe cea a vecinului.

„(…) proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu”, arată legea.

Pur și simplu, în cazul în care un proprietar nu poate avea acces la drumul public, poate trece prin curtea vecinului pentru a ajunge la propria curte, cu condiția ca acest lucru să provoace un deranj minim pentru vecin.

Reglementările din Codul Civil nu se aplică în toate situațiile

Totuși, această regulă nu se aplică mereu. Dacă locul unde se află proprietatea respectivă are o ieșire la calea publică, adică un drum care poate deveni practicabil cu o minimă cheltuială, atunci prevederile din Codul Civic nu se mai aplică.

În cazul în care mai multe proprietăți învecinate au acces la un drum public, legea prevede că traversarea trebuie să se facă pe proprietatea care ar cauza cele mai puține daune. Întinderea și modalitatea de exercitare a dreptului de trecere pot fi stabilite printr-un acord între părți sau printr-o hotărâre judecătorească. În plus, articolul 619 din Codul Civil permite posibilitatea utilizării continue pentru o perioadă de 10 ani.

Proprietarul terenului este obligat să permită efectuarea lucrărilor necesare pe terenul de lângă

În conformitate cu legislația civilă în vigoare, proprietarul terenului este obligat să permită efectuarea lucrărilor necesare pe terenul adiacent și să permită accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor și recoltarea fructelor, cu despăgubiri dacă se consideră necesar.