Acordul antitrust anunţat este considerat unul dintre cele mai mari din istoria SUA. Dacă ar primi aprobarea instanţei, ar rezolva majoritatea cererilor din litigiile la nivel naţional care au început în 2005, cu privire la taxele percepute de fiecare dată când un card de credit sau de debit este utilizat într-un magazin sau restaurant.

Acordul ar reduce și va limita taxele percepute de Visa și Mastercard

Acordul ar reduce și va limita taxele percepute de Visa și Mastercard și ar permite întreprinderilor mici să negocieze colectiv tarife cu procesatorii de plăți, așa cum fac marii comercianți, relatează npr.org.

Grupurile industriale pentru comercianții cu amănuntul, mici și mari, au declarat că acordul este o evoluție pozitivă, dar trebuie făcut mult mai mult pentru a remedia situația actuală a taxei de glisare. Aceștia au remarcat că taxele reduse vor fi doar pentru o perioadă limitată de timp, trei până la cinci ani,  după care taxele vor reveni la nivelurile actuale.

„Deși această înțelegere este un pas în direcția corectă și va oferi ajutor pe termen scurt întreprinderilor mici, ea nu rezolvă practicile anticoncurențiale pe termen lung de stabilire a ratelor care sunt rădăcina acestei probleme”, a declarat Jeff Brabant, vicepreședinte al Federației Naționale a Afacerilor Independente, un grup de advocacy pentru afacerile mici.

Prețurile anticoncurențiale vor rămâne, iar întreprinderile mici vor continua să plătească rate crescute în mod artificial

„Atâta timp cât rețelele de carduri de credit, Visa și Mastercard, vor stabili ratele de schimb pentru fiecare bancă care emite un card de credit, prețurile anticoncurențiale vor rămâne, iar întreprinderile mici vor continua să plătească rate crescute în mod artificial”.

Taxele de glisare includ de obicei comisioane fixe mici plus un procent din sumele totale de vânzare şi sunt, în medie, între 1,5% şi 3,5% per tranzacţie, conform Bankrate.com.

Visa Mastercard
SURSA FOTO: Pixabay

Visa şi Mastercard ar reduce ratele de glisare cu cel puţin patru puncte de bază

Conform acordului, Visa şi Mastercard ar reduce ratele de glisare cu cel puţin patru puncte de bază (0,04 puncte procentuale) timp de trei ani şi ar asigura o rată medie cu şapte puncte de bază sub media actuală, timp de cinci ani.

Firma care a anunțat acordul a estimat valoarea economiilor în comisioane la aproape 30 de miliarde de dolari.

În procesul deschis în 2005 se presupunea că comercianții au plătit taxe excesive pentru a accepta carduri de credit Visa și Mastercard și că Visa și Mastercard și băncile membre ale acestora au încălcălcat legile antitrust.

În 2018, Visa și Mastercard au convenit să plătească 6,2 miliarde de dolari ca parte a procesului intentat de un grup de 19 comercianți.

„Această înțelegere este ca o picătură într-o găleată de apă”, a spus Asociația liderilor industriei de retail, un grup comercial care reprezintă Target, Home Depot și alte lanțuri majore.

Aceasta susține că taxele de glisare au devenit o problemă deosebită începând cu pandemia, când utilizarea numerarului a scăzut. Majoritatea oamenilor folosesc acum carduri, ceea ce înseamnă că taxa de glisare de aproximativ 3% este mai mare decât înainte.