‘Această prelungire a perioadei de tranziţie va avea loc probabil, este o idee bună’, a declarat şeful executivului european. ‘Nu este cea mai bună idee (…) dar cred că ne oferă spaţiu pentru a pregăti viitoarea relaţie în cel mai bun mod posibil’, a mai spus el. 

Dacă cele două părţi ajung la un acord cu privire la termenii separării lor, Regatul Unit va continua, până la sfârşitul anului 2020, să aplice şi să beneficieze de toate regulile UE, contribuind la bugetul său, dar fără a participa la luarea deciziilor.  Ideea prelungirii acestei perioade, cu un an de exemplu, a fost menţionată în timpul negocierilor de duminică dintre cele două părţi. Scopul ar fi să atenueze tensiunile în legătură cu situaţia frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, care a devenit principalul obstacol în calea încheierii unui acord înaintea ieşirii Regatului Unit din UE la sfârşitul lunii martie 2019. 

Însă acest lucru ar însemna un an suplimentar de contribuţii ale Londrei la bugetul european, o perspectivă care îi nemulţumeşte pe susţinătorii britanici ai unei rupturi clare şi rapide de UE. 

‘Problema duratei perioadei de tranziţie nu a fost abordată ieri de liderii celor 27 de state’, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

El a reamintit că cele 27 de state ale UE au acceptat anul trecut propunerea premierului britanic Theresa May privind o ‘perioadă de tranziţie de circa doi ani’. ‘Prin urmare, dacă Marea Britanie a decis că o prelungire a perioadei de tranziţie ar fi utilă pentru a ajunge la un acord, sunt sigur că liderii europeni ar fi gata să privească acest lucru în mod pozitiv’, a adăugat el. 

Premierul britanic Theresa May a confirmat anterior că Uniunea Europeană şi Marea Britanie studiază posibilitatea extinderii cu ‘câteva luni’ a perioadei de tranziţie post-Brexit. ‘O idee nouă care a apărut – şi este doar o idee în acest moment – este crearea unei opţiuni pentru a extinde perioada de tranziţie cu câteva luni, şi ar fi doar o chestiune de luni’, a declarat ea în faţa presei. 

Pe de altă parte, statutul teritoriului britanic Gibraltar, situat la sud de Spania, după ce Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, a fost convenit cu Londra, a declarat joi premierul spaniol Pedro Sanchez, în cadrul unei conferinţe de presă, în marja summitului UE de la Bruxelles, fără a oferi alte detalii. 

Gibraltarul va părăsi Uniunea Europeană împreună cu Regatul Unit pe 29 martie anul viitor. Statutul său, precum şi al celor două zone suverane britanice din Cipru, Akrotiri şi Dhekelia, face parte din termenii divorţului dintre Marea Britanie şi UE.AGERPRES