CCR a decis ca pensiile speciale aprobate deja să nu fie micșorate

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis joi, 29 decembrie 2022, că nicio pensie specială sau pensie contributivă aflată deja în plată nu poate fi micșorată.

Guvernul României a adoptat proiectul de lege pentru reforma pensiilor speciale, iar CCR a decis pe data de 15 decembrie 2022 că obligația de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei este neconstituțională.

În motivarea hotărârii, Curtea Constituțională a României a explicat că nici o pensie aflată în plată, fie ea pensie specială (de serviciu sau bazată pe contributivitate) nu poate fi micșorată prin aplicarea unor taxe, impozite sau contribuții.

„Diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu. Dacă în jurisprudența Curții s-a statuat deja că suspendarea plății pensiei (indiferent că pensia este contributivă sau de serviciu) pe perioada realizării unor venituri de altă natură constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atât mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contribuții (fie și ea direcționată către bugetul FNUASS) pe o perioadă nedeterminată în timp (practic permanentă) reprezintă o afectare a acesteia.

Rezultă, astfel, că ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei. Or, afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel puțin două modalități: încetarea sau suspendarea plății pensiei și diminuarea cuantumului său.

În măsura în care Guvernul apelează prin intermediul ordonanței de urgență la unul dintre aceste două elemente afectatoare ale dreptului, respectiva măsură afectează dreptul la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție”, se arată în motivarea CCR.

Pensiile speciale aflate în plată ar putea rămâne neatinse

Vă amintim că miercuri, 28 decembrie 2022, Guvernul României a adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale. Acesta prevede recalcularea pensiilor magistraților aflate deja în plată pentru ca nicio pensie specială să nu fie mai mare decât salariul.

„Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Proiectul de lege adoptat de Guvernul României și trimis Parlamentului de la București spre dezbatere arată că „în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu stabilite în baza unor decizii de pensii emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează prin aplicarea formulei de calcul prevăzută la art. 211 din Legea nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, considerându-se a fi îndeplinite condițiile de acordare a pensiei de serviciu și ținând cont de vechimea utilizată la stabilirea sau după caz, ultima recalculare a drepturilor de pensie.”

Ținând cont de decizia luată de către CCR, momentan nu este clar dacă o astfel de prevedere privind recalcularea și diminuarea pensiilor magistraților aflate în plată poate trece de controlul Curții Constituționale.

Întreaga decizie a CCR poate fi vizionată mai jos:

Decizie_650_2022