După 31 martie, cetățenii români care călătoresc în țările din Spațiul Schengen vor experimenta o schimbare semnificativă în ceea ce privește controalele de frontieră. Anunțul a fost făcut de către șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Cornel Laurian Stoica. Acesta a informat că, începând cu această dată, acești cetățeni nu vor mai fi supuși controlului de frontieră pe aeroporturi.

Cu toate acestea, autoritățile de frontieră vor continua să desfășoare verificări inopinate în cadrul aeroporturilor pentru a detecta eventuale activități ilegale.

Schimbarea care se produce odată cu intrarea în Schengen

Această schimbare în politica de control al frontierelor aduce schimbare pe cele 17 aeroporturi din țară. Aici, controalele de frontieră pentru cetățenii statelor Schengen vor fi eliminate.

Astfel, cetățenii români care călătoresc către sau dinspre aceste destinații nu vor mai fi supuși verificărilor documentelor de călătorie la filtrele de control ale Poliției de Frontieră. Ei vor avea posibilitatea să se îndrepte direct către porțile de îmbarcare fără a întâmpina obstacole suplimentare.

„Începând cu 31 martie, cetăţenii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu vor mai fi opriți pentru controlul de frontieră. Cu alte cuvinte, nu vor mai fi necesare verificări ale documentelor de călătorie la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră; aceştia vor putea merge direct către porţile de îmbarcare. Nu se vor impune nicio obligație suplimentară călătorilor”, a explicat inspectorul general Cornel Laurian Stoica.

aeroport, spatiul Schengen, controale, frontiera
Noi reguli pentru cei care călătoresc în Schengen/SURSA FOTO:Pixabay

Polițiștii de frontieră vor continua să patruleze în aeroporturi

Cu toate acestea, șeful IGPF a subliniat că polițiștii de frontieră vor continua să patruleze în aeroporturi. Ei vor continua să efectueze verificări ale persoanelor despre care există suspiciuni.

Conform acestuia, polițiștii de frontieră vor rămâne prezenți în incinta aeroporturilor. Ei vor efectua verificări aleatorii pentru a verifica identitatea și statutul legal al persoanelor. Aceștia vor încerca să prevină și să combată activitățile ilegale.

„Aceste verificări vor fi bazate pe analize de risc sau suspiciuni rezonabile. În cazul în care suspiciunile se confirmă, vor fi luate măsuri legale. Persoanele urmărite pe plan național sau internațional vor fi reținute și predate autorităților competente, iar celor care au comis infracțiuni li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale”, a adăugat șeful IGPF.

Reguli importante în ceea ce îi privește pe minori

De asemenea, inspectorul a menționat că în ceea ce privește minorii români, aceștia nu vor mai fi supuși controlului de frontieră. Cu toate acestea, însoțitorii lor trebuie să prezinte aceleași documente ca și în trecut. Iar polițiștii de frontieră pot efectua verificări aleatorii pentru a se asigura că toate documentele necesare sunt în regulă.

În ceea ce privește călătoriile către state non-Schengen, atât adulții cât și minorii români vor fi supuși aceleiași proceduri de verificare la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

În încheiere, Cornel Laurian Stoica a asigurat că Poliția de Frontieră Română este pregătită pentru integrarea în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă începând cu data de 31 martie.