Autoritățile din Germania au modificat recent condițiile de intrare în țară, asta după ce România a fost eliminată din categoria „zonelor de risc”, începând cu 2 iunie.

Astfel, românii care călătoresc din România pe cale aeriană, spre Germania, trebuie să fi trecut prin boală, să fie vaccinați sau să prezinte un test negativ la ajungerea în țară, fără să mai fie nevoie de carantină.

România, eliminată din lista zonelor de risc

România a fost eliminată recent din categoria „zonelor de risc”. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în prezent sunt acceptate testele tip PCR (a căror valabilitate să nu depășească 72 de ore) și cele antigen (valabilitate de maximum 48 de ore), efectuate în conformitate cu criteriile stabilite de Institutul Robert Koch.

Dovezile cerute pot fi prezentate pe hârtie sau în format electronic și trebuie să fie redactate neapărat într-una din limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.

Vaccinații trebuie să prezinte de asemenea dovada

De asemenea, cei care sunt vaccinați trebuie să prezinte un document care atestă efectuarea schemei complete a vaccinării împotriva COVID-19. De ținut totuși minte că dovada vaccinării poate fi utilizată numai dacă au trecut cel puțin 14 zile de la administrarea rapelului sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică cum este Johnson & Johnson), și doar a unui vaccin dintre cele omologate la nivel UE.

Infectarea recentă cu COVID, o altă metodă de trecere

O altă variantă prin care se pote intra în Germania este prezentarea unui document care atestă infectarea recentă cu virusul SARS-CoV-2. Dovada infectării anterioare cu virusul SARS-CoV-2 și, implicit, a vindecării se bazează pe o testare de laborator care a fost efectuată cu cel puțin 28 de zile înainte, însă nu mai mult de 6 luni.

De asemenea, este admisă și prezentarea cumulativă a dovezii unei infectări anterioare cu virusul SARS-CoV-2, împreună cu cea a vaccinării cu cel puțin o doză a unui vaccin omologat la nivelul UE.

Mai mult, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile germane, pentru intrarea în Republica Federală Germania din România, pe cale rutieră, nu este necesară prezentarea documentelor menționate mai sus, ele fiind valabile doar pentru zborul cu avionul.

MAE mai recomandă cetățenilor români să se informeze cu privire la eventuale modificări de ultim moment sau elemente de specificitate stabilite de landul de destinație, pe adresa https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198 .

Sursa foto: Dreamstime