Decizie a Guvernului cu privire la festivitățile școlare de sfârșit de an. Copiii pot fi însoțiți de părinți doar cu anumite condiții.

Raed Arafat a declarat joi că măsurile adoptate în mod diferențiat pentru persoanele vaccinate și cele care au ales să nu se vaccineze țin de sănătatea publică.

Decizie a Guvernului cu privire la festivitățile școlare. Părinții, doar vaccinați, cu dovadă că au trecut prin boală sau cu test negativ

Părinții elevilor pot participa la festivitățile de sfârșit de an școlar dacă sunt vaccinați anti-COVID, au test negativ sau au dovada că au trecut prin boală, se arată în hotărârea adoptată, joi, de Guvern.

În hotărârea cu măsurile de relaxare valabile de la 1 iunie, aprobate de CNSU, Guvernul a stabilit ca ”festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar să poată fi desfășurate cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore.

Sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Părinții trebuie să prezinte documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității) în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății”, arată actul normativ, potrivit antena3.ro.

Raed Arafat: Nu este discriminare!

În context, Raed Arafat, a vorbit, joi, după şedinţa de Guvern, despre situația discriminării dintre persoanele vaccinate și cele nevaccinate.

Șeful DSU a declarat că nu se pune problema de discriminare prin aplicarea de măsuri în mod diferenţiat pentru persoanele vaccinate şi cele nevaccinate, întrucât există suficient vaccin, oricine se poate vaccina şi este o decizie de sănătate publică.

“Dacă nu aveam suficient vaccin, dacă nu aveam acces la vaccin, atunci era o problemă, dar vaccin există, doze sunt, totul există, asta înseamnă că oricine poate să meargă să se vaccineze, nu mai există limite.

De aici nu mai este problemă de discriminare, ci este o măsură de sănătate publică”, a declarat, joi, după şedinţa de Guvern, Raed Arafat, întrebat dacă nu este discriminare aplicarea diferenţiată de măsuri pentru persoanele vaccinate şi cele nevaccinate.

Raed Arafat a precizat că există trei variante: vaccinarea, prezentarea de test negativ de coronavirus sau trecere prin boală, atunci când se participă la un eveniment.