Uniunea Europeană a îndemnat, luni, Statele Unite şi Rusia să continue dialogul pentru menţinerea tratatului. 

Iar China cere Statelor Unite să se gândească de două ori înainte să se retragă efectiv din tratatul «care a jucat un rol important în stabilitatea mondială». Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe susţine că o retragere unilaterală al declanşa o serie de efecte negative.

Kremlinul a atenţionat luni că Rusia îşi va îmbogăţi arsenalul nuclear dacă Statele Unite vor face la fel.

NATO şi-a exprimat încă de anul trecut îngrijorarea faţă de faptul că sistemul rus de rachetă – 9M729 – care poate fi dotat cu focoase nucleare, încalcă Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) din 1987.Acest pact încheiat între Rusia şi Statele Unite interzice o întreagă clasă de rachete de croazieră balistice, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri.

„În absenţa oricărui răspuns credibil din partea Rusiei cu privire la acest nou tip de rachetă, aliaţii estimează că cea mai plauzibilă evaluare este că Rusia încalcă Tratatul INF”, a declarat luni o purtătoare de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

50.000 de soldaţi la granița Rusiei 

Aproximativ 50.000 de soldaţi, sprijiniţi de mijloace materiale considerabile, vor lansa joi în Norvegia cele mai ample manevre militare ale NATO de la încheierea Războiului Rece, o demonstraţie de forţă care irită Rusia vecină. Exerciţiul Trident Juncture 18, preconizat să se desfăşoare până la 7 noiembrie, vizează antrenarea Alianţei Nord-Atlantice pentru a interveni în salvarea unuia dintre membrii săi. Este vorba de ‘demonstrarea capacităţii de apărare a NATO împotriva oricărui adversar’, a afirmat amiralul american James Foggo, comandantul şef al exerciţiului. ‘Nu vizează o anumită ţară’, a adăugat el.