Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit că plafonarea va fi la nivelul prețurilor de bază de la finalul lunii februarie

Au fost efectuate analize în urma cărora s-au stabilit care sunt tarifele mai mici.

ASF, cea care a elaborat această variantă finală de act normativ, susține că în urma analizelor efectuate a rezultat că, per ansamblu, tarifele practicate de societățile de asigurări la 28 februarie 2023 sunt mai mici decât tarifele de referință publicate la data de 7 martie 2023.

Pot fi însă si segmente în care tarifele pot fi în jurul tarifelor de referință sau poate ceva mai mari, dar acele segmente sunt mai puține ca număr.

,,Depinde foarte mult de categoria de bonus-malus în care se află șoferul, respectiv, de capacitate cilindrică, de categoria de vârstă. Pot exista excepții sau situații când tarifele sunt mai mari. Vorbim de tarife practicate de societățile de asigurări la sfârșitul lunii februarie, nu vorbim doar de un singur tarif pentru fiecare categorie în parte”, a afirmat Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, săptămâna trecută.

ASF va veni cu un proiect de lege care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie RCA

Valentin Ionescu, directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, a anunțat că scopul plafonării preţului la poliţele RCA adoptată miercuri, 5 aprilie, de către Executiv este acela de a nu mai avea, în următoarele şase luni, creşteri de tarife pe piaţa RCA.

Ionescu a mai spus că ASF dorește să vină cu un proiect de lege, cel mai probabil în luna mai, care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

„Am avut mai multe prevederi în această hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asiguratorului”, a adăugat Ionescu.

„Îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate”

Astfel, Guvernul a adoptat proiectul de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Propunerea adoptată de către Executiv prevede „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”, conform notei de fundamentare a hotărârii.