Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a aflat marţi, 15 noiembrie, la Budapesta, acolo unde s-a întâlnit atât cu omologul său, Peter Szijjarto, cât şi cu premierul Viktor Orban.

România are votul Ungariei atunci când vine vorba despre aderarea la Schengen

În cadrul unei conferinţe de presă comune, susţinută de cei doi miniştri de Externe, Peter Szijjarto a anunţat că Ungaria sprijină demersul României de a adera la spaţiul Schengen.

Dat fiind că la graniţa Ungariei cu România nu există presiune migraţionistă, toate argumentele sunt în favoarea faptului că Bucureştiul a îndeplinit condiţiile aderării la spaţiul Schengen, a precizat ministrul ungar de Externe, care a adăugat că probleme nu ar mai trebui judecată politic.

„Decizia nu trebuie adoptată pe baza unei ficţiuni ştiinţifice, ci în urma unei analize fondate pe fapte (…) Nu ne place să abordăm astfel de probleme pe baze ideologice şi politice. (…)

Nu pot decât să sper că nu numai aderarea României la Schengen, ci toate problemele din Uniunea Europeană în general vor fi soluţionate pe baza faptelor şi a performanţei reale. Sunt naiv, desigur, pentru că, dacă ar fi fost aşa, Ungaria ar fi primit deja acces la toate fondurile europene”, a declarat Peter Szijjarto, citat de Hirado.hu.

Peter Szijjarto: Parteneriatul strategic este în interesul naţiunilor noastre

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a subliniat că Ungaria are un interes întemeiat în menţinerea parteneriatului strategic cu România.

„Există întotdeauna interese contrare, există întotdeauna elemente perturbatoare care fac zgomot pentru a părea că sunt majoritare.

Dar obiectivul guvernelor celor două ţări este de a menţine parteneriatul strategic pentru că acesta este în interesul naţiunilor noastre”, a afirmat Peter Szijjarto.

România este a treia cea mai importantă piaţă de export pentru economia ungară, o piaţă pe care mai multe companii ungare importante îşi sporesc constant prezenţa, cum ar fi Mol cu 245 de benzinării, OTP cu 97 de sucursale bancare şi Richter cu peste 600 de angajaţi, a subliniat ministrul ungar de Externe.

Ungaria se bazează pe România şi atunci când vine vorba despre diversificarea aprovizionării cu gaz natural, facilitată de extinderea capacităţii de interconectare între cele două ţări de la 1,75 la 2,5 miliarde de metri cubi pe an. Mai mult, în curând va fi semnat un acord cvadripartit, care va permite Ungariei să importe electricitate verde din Azerbaidjan, prin Georgia şi România.

Ce au discutat Bogdan Aurescu şi premierul Viktor Orban?

Tot marţi, 15 noiembrie, ministrul Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Viktor Orban, premierul Ungariei.

Au fost abordate subiecte precum schimburile comerciale în creştere puternică, necesitatea echilibrării balanţei comerciale, stimularea investiţiilor româneşti în Ungaria şi a celor ungare pe tot teritoriul României, crearea Camerei bilaterale de Comerţ, apropiata semnare la Bucureşti, în luna decembrie, a documentelor care pun baza proiectului România-Azerbaidjan-Georgia-Ungaria al cablului submarin de transport al energiei electrice verzi din Azerbaidjan, proiectul căii ferate de mare viteză Bucureşti-Budapesta, se arată într-un comunicat postat pe site-ul MAE.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti s-a referit și la Comitetul de specialitate româno-ungar privind minoritățile naționale, ca singurul cadru pragmatic de soluționare a problemelor minorităților naționale din cele două state, referindu-se și la problemele specifice ale minorității române din Ungaria.

De asemenea, Bogdan Aurescu a propus, iar premierul ungar a fost de acord, crearea unui plan de contacte la nivelul miniștrilor de resort din cele două țări. Premierul ungar a reiterat sprijinul deplin al țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen, apreciind în mod deosebit modul eficient în care România asigură securitatea frontierelor sale externe și cooperarea între ministerele de interne ale celor două state.

A fost discutată, totodată,  situația din Ucraina, ministrul Aurescu prezentând sprijinul multidimensional al României și evaluarea părții române asupra perspectivelor de evoluție ale războiului ilegal al Rusiei contra Ucrainei.

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat și chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari și a declarațiilor publice neadecvate transmise de către aceștia, în acele contexte, reiterând mesajele transmise omologului său ungar la consultările de astăzi.