Mininistrul Afacerilor Externe al României Bogdan Aurescu (PNL) a anunţat, marţi, 15 noiembrie, că anul viitor urmează să fie inaugurată Camera de Comerţ româno-ungară, care va avea sediul la Budapesta.

„Sunt bucuros că astăzi (n. red. marţi) facem un pas important în concretizarea acestui subiect, pentru că partea ungară va pune la dispoziţie finanţarea necesară pentru crearea în mod concret a acestei camere – sediul, personal şi aşa mai departe aşa încât să putem ca, în perioada următoare, cât mai curând cu putinţă, la începutul anului viitor, să inaugurăm această Cameră de Comerţ şi promit că voi fi din nou la Budapesta cu această ocazie ca să inaugurăm împreună această Cameră. Noi hotărâsem în luna iulie că vom face acest lucru astăzi, dar, din păcate, nu am reuşit. Sunt convins că de data aceasta este un obiectiv realizabil”, a anunțat Bogdan Aurescu, după ce a avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto.

Avem în continuare de echilibrat balanţa comercială care este în defavoarea României

Șeful diplomație române a mai adăugat că „anul trecut, au fost schimburi comerciale de peste 11 miliarde de euro schimburi comerciale, „Ungaria aflându-se în topul partenerilor comerciali ai României, pe locul patru la export şi pe locul trei la import”.

„Avem în continuare de echilibrat balanţa comercială care este în defavoarea României. În primele şapte luni ale anului, am constatat o creştere cu peste 32% a comerţului bilateral. În ciuda efectelor negative ale pandemiei, ale războiului din Ucraina, comerţul nostru bilateral creşte, ceea ce arată că există un potenţial excepţional în relaţia dintre noi, dar pentru a aşeza aceste aspecte pe un făgaş şi mai potrivit şi mai articulat am convenit să înfiinţăm o Cameră de Comerţ româno-ungară.”, a completat diplomatul.

Cei doi oficiali au discutat și despre problemele minorităților

Bogdan Aurescu a mai precizat că discuţiile cu omologul său ungar au vizat şi o parte din problemele minorităților. În plus, cei doi oficiali au discutat și despre următoarea sesiune a comitetului de specialitate în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale, iar copreşedinţii acestuia vor mai avea o întrevedere până la sfârşitul anului în curs.

„Am discutat astăzi şi despre o parte dintre problemele minorităţilor, am discutat şi despre minoritatea română din Ungaria. Există încă o serie de dificultăţi cu care se confruntă, în special în ceea ce priveşte mass-media şi respectiv educaţia în limba maternă”, a explicat Aurescu. Șeful diplomației române i-a mulţumit omologului său din Ungaria pentru spriijnul necondiţionat din partea ţării sale acordat în contextul aderării României la Spaţiul Schengen.