Compania rusească Gazprom a suspendat livrările de gaze către Eni din Italia, acuzând o problemă de transport în Austria, a anunțat sâmbătă gigantul energetic italian, potrivit AFP. 

„Gazprom ne-a spus că nu a putut confirma livrarea volumelor solicitate pentru astăzi, invocând imposibilitatea transportului de gaze prin Austria”, a precizat Eni într-un comunicat.

În consecință, „fluxurile de gaz rusesc către Eni prin punctul de intrare Tarvisio vor fi nule”, a precizat compania.

Ce spune compania Gazprom?

Într-o declarație publicată pe Telegram, Gazprom a declarat că problema s-a datorat schimbărilor de reglementare din Austria și că lucrează cu clienții italieni pentru a rezolva problema.

Conform unui purtător de cuvânt al Eni, citat de agenţia italiană GI, ‘Gazprom afirmă că nu este în măsură să respecte regulile necesare pentru a obţine serviciul de repartiţie a gazului în Austria acolo unde ar trebui să-l livreze, în condiţiile în care ne rezultă că Austria continuă să primească gaz la punctul de livrare la frontiera slovaco-austriacă’.

‘Lucrăm pentru a verifica împreună cu Gazprom dacă este posibil să fie reactivate fluxurile spre Italia‘, a adăugat el.

Potrivit Gazprom, operatorul rețelei austriece de gaze a refuzat să confirme nominalizările de transport.

Cea mai mare parte a gazului rusesc livrat în Italia trece prin Ucraina, prin gazoductul Trans Austria (TAG), până la Tarvisio, în nordul Italiei, la granița cu Austria.

Exporturile de gaz rusesc în Europa sunt în scădere

Exporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantă de la începutul sancţiunilor împotriva Rusiei.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, ENI a anunţat la începutul lunii martie cedarea părţii sale de 50% din gazoductul Blue Stream, pe care îl controlează la egalitate cu gigantul rus Gazprom.

Înainte de războiul din Ucraina, Italia importa 95% din gazul pe care îl consuma – din care aproximativ 45% provenea din Rusia.

Premierul demisionar Mario Draghi a semnat noi acorduri cu alți producători de gaze pentru a reduce dependența Italiei de Rusia, redusă la 25% începând din iunie, accelerând în același timp trecerea la energiile regenerabile.