Energia va veni în special de la producătorii Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, la preţ de cost plus profit reglementat de 5%. Cele două companii sunt obligate să ofere până la 65% din producţia lor la acest preţ.

În ceea ce privește preţul curentului pentru populaţie, acesta a fost îngheţat timp de trei ani.

Iată aspectele relevante din reglementare

„Pe perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, ANRE stabilește pentru producători,  pentru fiecare perioadă contractuală,  obligații de vânzare a unor cantități ferme de energie electrică pe bază de contracte reglementate, în vederea asigurării următoarelor condiții, în măsura în care acest lucru este posibil, cu respectarea legislației în vigoare:

  1. menținerea unor valori rezonabile și ușor comparabile ale tarifelor aplicate clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță;
  2. menținerea tarifelor aplicate clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 28 februarie 2022, la un nivel relativ constat;
  3. stabilitatea tarifelor aplicate clientilor casnici de catre furnizorii de ultima instanta, pe perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022”

Reglementarea se aplică: pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri nuclearelectrice și/sau hidroelectrice dispecerizabile; pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile în cogenerare, care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus; pentru producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile termoelectrice.

În cazul producătorilor care dețin/exploatează comercial unități/grupuri nuclearelectrice și/sau hidroelectrice dispecerizabile, obligațiile de vânzare pe bază de contracte reglementate se pot stabili la un nivel maxim de: 65% din cantitatea de energie electrică livrată de unitățile/grupurile hidroelectrice dispecerizabile proprii, rezultată din rularea programului PowrSym, aferentă perioadei contractuale; 65% din cantitatea de energie electrică livrată de grupurile nuclearelectrice proprii, rezultată din rularea programului PowrSym, aferenta perioadei contractuale.

Cantitățile de energie electrică stabilite ca obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate pentru fiecare producător, pentru perioada contractuală și pe fiecare lună calendaristică din perioada contractuală, conform prevederilor art. 5,  7 și art 46, după caz, sunt aprobate prin decizii ale președintelui ANRE.

Profitul este „profit reglementat, stabilit la valoarea de 5% din suma costurilor justificate, aferente activității de producere a energiei electrice și, după caz, termice”.

Sursa: e-Nergia.ro