Nu se va naționaliza Pilonul II de pensii

Premierul Marcel Ciolacu a spus miercuri, pe 27 septembrie, că nu a discutat și nici nu va discuta cu liderul PNL Nicolae Ciucă despre naționalizarea Pilonului II de pensii.

„Ca și procedură, nu putea să apară un amendament înaintea discursului meu, pentru că amendamentele se aprobă în Guvern”, a spus acesta la Interviurile Digi24.ro.

Liderul PSD a asigurat că nici el, nici Nicolae Ciucă nu au avut o discuție politică în ceea ce privește naționalizarea pilonului II.

„Mai mult, nici eu, nici domnul Ciucă, nu vom lua o astfel de decizie. În rest, că cineva care are o propunere, o discuție, nu suntem în Evul Mediu, nu dăm foc la vrăjitoare, nu înfierăm oamenii că cineva a avut o opinie. Decizia politică este foarte clară. Nu am avut o discuție serioasă pe acest subiect și nici nu vom avea”, a spus acesta.

Șeful Executivului a subliniat că trăim în anul 2023, „orice om are dreptul la o opinie (n.red. despre faptul că ar fi fost scris de secretarul de stat Daniela Pescaru).”

„Am avut discuția cu președintele Nicolae Ciucă și am avut aceeași opinie”, a adăugat el.

Acesta nu crede că „este bine să venim pe un sistem care funcționează. Că pot fi anumite lucruri: să fie asigurări, să fie mai transparent, sunt lucruri care țin de funcționare nu de naționalizare. E închisă discuția.”

Pilonul II de pensii reprezintă o asigurare

Întrebat cum a ajuns o propunere de amendament de la un secretar de stat, Marcel Ciolacu a răspuns: „Eu nu cunosc, eu nu am avut discuții cu doamna Pescaru. S-a întâmplat lucrul ăsta, eu nu îl exclud. Deciziile politice le iau liderii politici.”

„Eu nu sunt în Evul Mediu. Nu pot să închid gura oamenilor. Eu analizez, că eu sunt decidentul. Analizăm și vedem dacă e oportună acea decizie. Cum adică să cert lumea că a avut o opinie. A avut o opinie proastă din punctul meu de vedere, dar nu pot să îndepărtez pe toată lumea care nu gândește ca mine” a declarat premierul.

Șeful Executivului a explicat că „nu se naționalizează pilonul 2, lucru care de altfel s-a întâmplat în Polonia, în Ungaria. În acest moment se iau niște bani colectați la bugetul de stat și se duc ca un fel de asigurare că dacă se întâmplă ceva cu pilonul 1, lumea are bani și la alt pilon.”

Acesta speră „să nu fie nici investiții cum s-a întâmplat în trecut când s-au pierdut banii românilor. Au pornit războaie în lume când s-au pierdut banii de la pensii. Se pot pierde prin aventuri financiare și e normal ca statul să se asigure că nu se întâmplă acest lucru.”