Bogdan Hossu, discuție cu premierul Ilie Bolojan
Întrebat care au fost revendicările sindicaliștilor în cadrul discuției cu premierul Ilie Bolojan, liderul sindical Bogdan Hossu a declarat că ceea ce speră, menționând că „mâine vor veni cu materialul pregătit”, este ca măsurile globale anunțate miercuri de premier să nu fie urmate de altele, mai ales în contextul în care, în prezent, sindicatele nu cunosc conținutul exact al proiectului de lege, urmând să îl primească „cam în două-trei ore”.
„Sperăm ca în etapa actuală, nu vor fi alte măsuri, singurul lucru care va avea efect asupra concedierilor fiind că la rectificarea bugetară instituțiile nu vor primi bani suplimentari, deci vor trebui să se încadreze în valoarea bugetată până la ora actuală”, a spus acesta.
Când a fost întrebat dacă, în aceste condiții, vor avea loc concedieri sau se va apela la varianta celor cinci zile de concediu neplătit, șeful CNS „Cartel Alfa” a afirmat că această posibilitate nu poate fi exclusă.
”Dar este greu de spus, pentru că se va negocia la fiecare ordonator de credite în parte. Însă este clar că la rectificare nu vor primi bani în plus. Adică dacă au 100 de lei în buget, trebuie să se descurce cu 100 de lei. (…)
Deci soluţia este ori dau oameni afară, ori recurg la cele cinci zile neplătite, dar asta va fi ca rezultat al discuţiei cu partenerii sociali de pe planul local”, a explicat el.
Sporurile plafonate nu pot fi incluse în salarii
Referitor la posibilitatea ca sporurile plafonate să fie incluse în salarii sau în alte tipuri de sporuri, Bogdan Hossu a precizat că acestea „nu pot trece pe salarii, pentru că legea de salarizare bugetară nu permite acest lucru”.
”Singurul lucru pe care i l-am semnalat şi noi premierului este faptul că anumite instituţii bugetare jonglează cu interpretarea legii din punct de vedere al sporului, adică legea se referă numai la sporul de condiţii vătămătoare, dar mai sunt şi alte sporuri care s-au inventat”, a afirmat acesta.
Când a fost întrebat dacă poate oferi exemple de alte sporuri discutate în cadrul întâlnirii cu Ilie Bolojan, Hossu a răspuns că nu s-a abordat acest subiect „punctual”.
Acesta a explicat că principalul subiect discutat a fost necesitatea structurării dialogului și convocării Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. El a menționat că textul legii pe care Guvernul urmează să și-l asume răspunderea este în proces de finalizare la Ministerul de Finanțe și că sindicaliștii îl vor primi imediat ce va fi gata.
”În principal, ce am discutat este că trebuie structurat dialogul şi convocat Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pentru că textul pe care, practic, îţi asumă răspunderea Guvernul trebuie să îl avem şi noi, se finalizează acum, ni s-a spus, la Ministerul de Finanţe, şi îl vom primi imediat ce se finalizează”, a spus el.
Liderul sindical a adăugat că discuțiile cu premierul Bolojan s-au concentrat asupra „măsurilor anunțate ieri în conferință” de către acesta.
”I-am atras atenţia domnului premier că măsurile sunt focalizate numai către lucrători şi către pensionari şi că, în condiţiile actuale, neexistând o distribuţie uniformă a efortului de strângere a curelei, vom avea, ei, în principal, noi, din punct de vedere organizatoric, mari probleme, pentru că vor fi conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe”, a avertizat Bogdan Hossu.
Cum s-a stabilit pragul de la care pensionarii vor plăti contribuțiile la sănătate
Referitor la reducerea pragului de la care pensionarii vor plăti contribuțiile la sănătate (CASS), de la 4.000 la 3.000 de lei, Hossu a precizat că această limită a fost stabilită „pur contabil”.
„Este pur contabil, dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că au constatat că numărul de contribuabuli era prea mic şi, ca să mărească numărul, au coborât pragul”, a explicat acesta.
În cadrul consultărilor de joi de la Palatul Victoria, reprezentanții Guvernului și ai sindicatelor au abordat măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare și majorarea veniturilor, discutând totodată despre efectele sociale și economice ale acestor măsuri.