Ritmul suplimentării lichidităţilor efectuată în cadrul programului de urgenţă pentru pandemie, redus de BCE

Conform unui comunicat al BCE, consiliul guvernatorilor a votat pentru menţinerea dobânzii de refinanţare a operaţiunilor la nivelul zero, facilitatea de creditare marginală la 0,25% şi facilitatea pentru depozite la 0,5%.

„Pe baza evaluării comune a condiţiilor de finanţare şi a perspectivei referitoare la inflaţie, Consiliul guvernatorilor consideră că pot fi menţinute condiţiile de finanţare avantajoase cu un ritm mai lent al achiziţiilor de active nete în cadrul PEPP, faţă de cele două trimestre anterioare”, este transmis într-un comunicat al BCE, preluat de cnbc.com

Decizia a fost unanimă în toate privinţele

Amintim că pieţele au aşteptat decizia BCE pentru indicii privind retragerea iminentă a stimulentelor din perioada pandemiei de COVID-19, pe fondul accelerării inflaţiei şi a creşterii economice puternice. În acest context, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că decizia a fost unanimă în toate privinţele.

De asemenea, BCE a reiterat că dobînzile vor rămâne la nivelul actual sau la niveluri mai scăzute până când inflaţia va atinge 2% „cu mult înainte de orizontul planificat şi durabil pentru restul orizontului prognozat” şi până când BCE va considera că inflaţia se va stabiliza la 2% pe termen mediu.

„Acest lucru ar putea implica faptul că o perioadă tranzitorie inflaţia ar putea fi moderat peste ţintă”, a declarat Banca Centrală Europeană.

Inflaţia din zona euro a atins în 3% în luna august, acesta fiind cel mai ridicat ritm din ultimul deceniu. Totodată, PIB-ul regiunii a urcat cu 2% în trimestrul al doilea, depăşind astfel aşteptările analiştilor.

Sursă foto: Dreamstime