Veste bună din partea Băncii Centrale Europene! Ca urmare a îmbunătăţirii scenariului macroeconomic în zona euro, BCE ar putea ridica, în următoarele luni, interdicţia plăţii dividendelor.

Declaraţia îi aparţine lui Pablo de Hernandez de Cos, membru în Consiliul guvernatorilor BCE. El a fost prezent, vineri, la un eveniment financiar organizat în Spania, scrie agenţia Reuters.

De ce le-a cerut BCE băncilor pe care le supervizează, în primăvara anului trecut, să nu mai plătească dividende?

„Acum situaţia macroeconomică s-a schimbat, iar argumentele care ar justifica extinderea sau menţinerea recomandării dispar progresiv.

În următoarele luni, în iulie sau septembrie, vom comunica această decizie, care încă nu a fost luată”, a precizat Pablo de Hernandez de Cos.

BCE a cerut băncilor pe care le supervizează, în primăvara lui 2020, să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectată de pandemie.

În luna decembrie a anului trecut, instituţia financiară europeană a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.

Decizia BCE este aşteptată pe 23 iulie

Cu toate acestea, BCE a subliniat că băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să îşi păstreze capitalul, având în vedere că volumul creditelor neplătite ar putea ajunge la 1.400 miliarde de euro.

Potrivit regulilor comunicate de BCE, băncile din zona euro ar trebui să păstreze dividendele şi răscumpărările de acţiuni la mai puţin de 15% din profiturile cumulate pentru 2019 şi 2020 sau 0,2% din capitalul lor de nivel 1, în funcţie de care din cei doi indicatori este mai mic.

Decizia BCE referitoare la o eventuală ridicare a restricţiilor privind dividendele şi răscumpărarea de acţiuni va fi luată pe data de 23 iulie.

Sursă foto: Dreamstime