Andrei Caramitru a publicat luni o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere, printre altele, desfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, Caramitru se poziţionează contra USR, care a anunţat că susţine referendumul pe justiţie iniţiat de Iohannis. Una dintre propuneri se referă chiar la interzicerea emiterii de OUG-uri privind organizarea judiciară.

Andrei Caramitru, care a renunţat la poziţia de consilier al lui Dan Barna, dar a rămas în USR, îi cere premierului să iniţieze o serie de măsuri în folosul ţării, printre care demiterea lui Darius Vâlcov şi emiterea unei ordonanţe de urgenţă „care sa restabilească normalitatea in justiție (in special dizolvarea secției speciale)”.

Întrebarea a doua de la referendum exact asta vizează:

2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și alorganizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

După ce preşedintele Iohannis a anunţat care vor fi întrebările de la referendum, USR a ieşit cu o poziţie publică, în care a arătat că susţine referendumul:

„USR susține referendumul de pe 26 mai. DA, suntem de acord să nu mai existe amnistie și grațiere pentru corupți. DA, suntem de acord să nu mai existe ordonanțe de urgență pentru infracțiunile de corupție”, a scris USR pe Facebook.

Scrisoarea deschisă adresată de Andrei Caramitru premierului Viorica Dăncilă

„Mai jos – o scrisoare și un punctaj pentru doamna Dăncilă. Doar așa poate rămâne prim ministru după prăbușirea PSD de după europarlamentare și să evite probleme penale. Sper să o citească și să se gândească bine – are toate instrumentele în mână și, formal, poate implementa punctajul și să ne ajute să rămânem în Europa.

SCRISOARE DESCHISĂ DOAMNEI PRIM-MINISTRU

Stimată Doamnă Prim Ministru,

Vă scriu in calitate de cetățean al acestei țări. Pentru că – moral și legal – deciziile Guvernului sunt ale dumneavoastră și nu ale CEX-ului PSD sau ale unor centre de putere politice.

Vă atrag atenția asupra a 3 decizii pe care guvernul dumneavoastră le-a luat. Decizii grave, care încalcă democrația, tratatele UE și legea penală și pentru care sunteți direct responsabilă:
– 1) decizia Ministerului de Interne (și a Jandarmeriei, care vă raportează dumneavoastră prin ministrul de resort) de a reprima violent și fără motiv manifestația din 10 August. După cum știți, procurorii militari au pus sub urmărire penală un număr important de persoane din structurile MAI/Jandarmeriei
– 2) Decizia, prin OUG, de a înființa secția specială de anchetă care raportează direct ministrului justiției. Aceasta decizie este contrara recomendărilor MCV și ale Comisiei de la Veneția și plasează justiția sub control politic – o situație inacceptabila intr-un stat de drept European
– 3) OUG114 și deciziile luate de Ministrul Economiei (inclusiv pe tema investițiilor BRUA) pe piața de gaze, cuplate cu legea gazelor offshore si deciziile ANRE. Acest pachet de decizii au afectat grav producția internă de energie, au un impact negativ asupra bugetului și favorizează direct importurile de la Gazprom care au crescut exponențial în ultimele luni. Situația este extrem de gravă – in plin război hibrid cu Rusia si în contextul situației din Crimeea/Donbas. Implicarea directă a consilierului dvs Darius Valcov, condamnat penal in prima instanța, ridică mari suspiciuni, prin legăturile dânsului cu firme importante cu capital rusesc care acționează din Slatina (inclusiv importatorul exclusiv pentru gazele rusești). Va atrag atenția că aceste acțiuni cad sub incidența articolului 394 litera b din Codul Penal care menționează pedepse de până la 20 de ani cu privare de libertate.

Salut ultimele dumneavoastră decizii prin care v-ați delimitat parțial de agenda toxica a partidului dvs (in special blocarea OUG pe legile justiției, demiterea de consilierului dvs pe comunicare impus de Liviu Dragnea și implicarea dvs in rezolvarea blocajului dezvoltării gazelor off-shore). Obiectivul dvs sper că este binele României și reprezentarea corecta a intereselor tuturor cetățenilor. Sper ca doriti sa rămâneți in istoria acestei tari ca un prim ministru care, in ciuda presiunilor unor indivizi certați cu legea, ați luat decizii corecte și bune pentru țară. De aceea, va solicit, în calitatea mea de cetățean implicat al acestei țări, sa luați următoarele decizii:

– 1) Demiterea consilierului dvs Darius Valcov, a ministrului de interne Carmen Dan (împreuna cu conducerea Jandarmeriei) și a ministrului economiei dl. Bădălău
– 2) Sa elaborați și sa emiteți OUG-uri care sa restabilească normalitatea in justiție (in special dizolvarea secției speciale) și in piața de gaze (in consultare cu investitorii din acest domeniu)
– 3) Lansarea unei acțiuni a Corpului de Control al Primului Ministru care să investigheze deciziile luate pe piața de gaze, în colaborare cu procurorii și cu alte instituții ale statului.

Vă urez curaj și să deveniți primul ministru al tuturor românilor și nu un simplu reprezentant al unui grup de interese care lucrează împotriva intereselor României.

Cu stimă,

Andrei Caramitru”

Poziţia USR faţă de referendumul pe justiţie 

„Administrația Prezidențială a anunțat cele două întrebări la care românii sunt chemați să răspundă pe 26 mai. Sunt întrebări cheie pentru buna funcționare a sistemului de Justiție și a statului de drept, pentru viitorul României.

USR susține referendumul de pe 26 mai. DA, suntem de acord să nu mai existe amnistie și grațiere pentru corupți. DA, suntem de acord să nu mai existe ordonanțe de urgență pentru infracțiunile de corupție.

Și, DA, suntem de acord cu un control constituțional mai strict al tuturor ordonanțelor de urgență.

Fără hoție ajungem departe!”

– USR, Facebook, 25 aprilie

Întrebările adresate la referendumul pe justiţie
„1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”