În afară de rublă, monedele din Europa de Est au avut printre cele mai puţin performante rate de schimb de pe piețele emergente în luna iulie, cele mai afectate fiind forintul unguresc şi leul românesc. Indicii bursieri din Bulgaria, Republica Cehă și Ungaria au înregistrat, alături de Rusia, printre cele mai mari 10 de scăderi la nivel mondial, în ultima lună.

Cele 28 de națiuni ale UE au votat în unanimitate pentru a extinde sancțiunile pe Rusia în această săptămână considerând că Putin are un rol destabilizator. "Există un sentiment printre investitori la nivel mondial că Europa Centrală și de Est este nesigură din cauza riscurilor geopolitice şi caută oportunităţi în alte zone", a declarat Ilan Solot, un strateg de schimb valutar de la Brown Brothers Harriman de la Londra.

Piețele de capital din Ungaria, Polonia, Republica Cehă și România au pierdut cumulat 13 miliarde dolari în această lună. Monedele asiatice au câștigat față de dolar în această lună, în timp ce Europa Centrală și de Est a suferit pierderi. Leul, forintul, zlotul polonez și coroana cehă toate au scăzut cu mai mult de 2 la sută față de dolar și s-au depreciat față de euro.
Guvernele UE au convenit în această săptămână să aplice sancţiuni economice drastice Rusiei.