Peste 100.000 de turişti îşi vor petrece săr­bă­torile de iarnă în pensiunile de la munte, potrivit unor estimări. O gură de aer proaspăt pentru deţinătorii de structuri de cazare aflaţi în cel mai nefast an din punctul de vedere al încasărilor.

Liliana Ursu a finanţat construcţia pensiunii Muntele Rece din satul Predeluţ-Bran în urma accesării unor fonduri europene, iar afacerea părea să meargă strună. Speranţele ei s-au năruit însă în acest an, când, spune ea, evenimentele de business (teambuildinguri, conferinţe – n.red.) au fost foarte puţine, fapt care a afectat serios veniturile. Dacă în 2008 rezervările erau acoperite integral încă din luna septembrie, anul acesta, mai are libere destule camere, în condiţiile în care până la începutul lunii decembrie gradul de ocupare a fost mult sub 50%. „A fost un an prost, abia în luna decembrie avem două grupuri pen­tru evenimente, plus rezervările de sărbători“, a spus Liliana Ursu, care speră ca măcar sărbătorile de iarnă să repună afacerea pe linia de plutire. De altfel, majoritatea deţinătorilor de pensiuni turistice şi agroturistice anticipează că vacanţa de iarnă va fi un excelent prilej pentru a-şi „scoate pârleala“. Optimismul lor se bazează pe rezervările efectuate până în prezent, care indică faptul că vor avea, în cel mai rău caz, 70% din camere ocupate.

Tradiţia se respectă

189-43923-39_pensiune4_50_evz.jpgPotrivit Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi a Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT), de Crăciun gradul de ocupare în structurile de profil va ajunge la 65%-70%, urmând ca vârful să fie înregistrat în perioada Revelionului. În zonele cele mai căutate, precum Bran-Moeciu, Maramureş, Bucovina sau Mărginimea Sibiului, gradul de ocupare a pensiunilor va ajunge la 90%. „De Sărbători, pensiunile vor fi aproape pline. Ţinând cont de criză, estimăm că numărul de turişti va fi cu cel mult 10% sub cel de anul precedent“, a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT. „Este posibil ca această scădere să fie şi mai mică, ţinând cont că într-un an de criză mulţi turişti vor face rezervări last-minute“, a adăugat acesta.

Pachetele turistice pentru Crăciun şi Revelion costă, în medie, cu 15% mai puţin faţă de cele de anul trecut, dar au fost şi cazuri (la pensiuni din judeţul Sibiu, de exemplu) unde, datorită cererii mari, tariful a crescut uşor. „Această scădere (a tarifelor, n.red.) este mai degrabă un bonus. La şase nopţi de cazare, a şaptea este gratuită sau, dacă anul trecut era aplicat un regim de demipensiune, acum turiştii beneficiază de pensiune completă“, explică Maria Stoian, preşedinte ANTREC.

Pachete all inclusive

189-43924-39_pensiune_50.jpgÎn cea mai solicitată zonă, Bran-Moeciu, un turist va plăti, de Crăciun, în medie 200 de euro pentru patru nopţi cu demipensiune, foc de tabără şi cină festivă. Pentru Revelion, tariful este de circa 450 de euro, de data aceasta fiind incluse cinci nopţi de cazare. În zonele Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Arieşeni sau Borşa, petrecerea de Crăciun costă, în medie, 100-150 de euro, cu toate mesele incluse, iar dacă vorbim de Revelion, tariful este de 200-375 de euro.

13.000 de euro este valoarea medie a încasărilor unei pensiuni cu zece camere, cu condiţia înregistrării unui grad de ocupare de 100%

Un sejur de Revelion la pensiunea Popasul Reginei, din Bran, costă 1.600 lei de persoană, cu pensiune completă. Până în prezent, gradul de ocupare depăşeşte 80%, dar proprietarii susţin că va ajunge la 100% în următoarele zile

Spre alte destinaţii

Curse suplimentare către Verona şi Roma

Curse suplimentare vor fi operate către Veneţia, Bergamo, Roma, Verona, Bologna, Chişinău, Lviv şi Iaşi, în fiecare zi de duminică până pe data de 17 ianuarie.

Cerere mare pentru Revelion la plajă

Numărul de zboruri pe ruta Larnaca va fi suplimentat în perioada 15 decembrie 2009-10 ianuarie 2010, când vor fi introduse şapte curse noi. Pe rutele dinspre Italia şi Spania, compania nu a operat încă modificări.

Încă un zbor pe săptămână către Dubai

189-43925-39_airplane_50.jpgÎn toată luna decembrie, precum şi în primele 11 zile ale lui ianuarie, Tarom va opera patru curse pe săptămână către Dubai, faţă de trei în mod normal. Potrivit oficialilor companiei, decizia este urmarea creşterii numărului de turişti interesaţi de această destinaţie.