Palpitatii, dureri de cap, senzatii de lesin, hipertensiune, transpiratie, ameteala, greturi… In mod normal, orice persoana care are astfel de simptome ajunge in fata unui medic generalist ori a unui specialist in cardiologie, endocrinologie sau gastroenterologie. Pentru cei mai multi insa este greu sa accepte ca aceste manifestari nu au cauze fizice, ci psihice. Cei care refuza sa creada ca este vorba de o nevroza pierd din vedere faptul ca un stimul psihic declanseaza reactii fiziologice si invers.
In anii ‘40, pornind de la experientele de razboi, suedezul Hans Selye a construit un concept fiziopatologic: sindromul de adaptare la stres, cu forma sa extrema, socul. Analizand toate modificarile componentelor sanguine, ale inimii, ale glandelor endocrine etc., a demonstrat ca fiecare soldat raspunde diferit in cazul aceluiasi tip de agresare.
Ulterior, stresul a fost largit, in acceptanta sa semantica, la mai multe situatii in care omul este solicitat. Cea mai obisnuita dintre ele, munca, a avut si are in continuare un efect stimulativ, de crestere, de implinire, de satisfactie, dar s-a aflat in timp si sub incidenta unor factori care au indepartat-o de rolul ei benefic. Este cazul unor „bruiaje” legate de lucrul cu o tehnologie inadecvata, de solicitare crescuta a personalului sau de o pregatire profesionala si fizica necorespunzatoare postului.
Pentru fiecare categorie socio-profesionala si de varsta se pot depista cauze specifice generatoare de stres. Studentii, de exemplu, trebuie sa faca fata adesea acestui sindrom. Numai ca ceea ce faci cu placere nu este stresant, iar daca alegerea facultatii si a profesiei este in concordanta cu propriile aspiratii si daca se mentine un echilibru intre efort si destindere, nu se nasc conflicte interioare majore.
Oamenii foarte activi, intreprinzatorii, sunt persoane care si-au asumat o responsabilitate practica, legata de activitatea concreta pe care o desfasoara, si una morala, cu referire la cei pe care ii au in subordine. In aceste conditii este greu sa respecte programul riguros al „celor trei opt”: opt ore de munca, opt ore de somn, opt ore de distractie, dupa cum este greu sa nu abuzeze de tigari, cafea sau alte stimulente. Motive suficiente, asadar, pentru ca anxietatea sa creasca si sa apara acele forme clinice ale sindromului de stres amintite la inceput: hipertensiune, oboseala, insomnie, bulimie etc. Este adevarat, ei dispun de suficiente resurse financiare pentru a-si rezolva aceste probleme, o data constientizate.
La varsta a treia, multi oameni clacheaza, in sensul ca dezvolta o serie de tulburari depresive si anxioase din cauza ca, dintr-o data, se vad privati de un regim de munca, de un sens al valorii, al utilitatii lor. De aceea, pensionarii care au un hobby sunt mai echilibrati.
Metode multiple, preturi diferite
In tratarea unei nevroze pot fi implicate cu succes mai multe mijloace, incepand cu metodele clasice, bazate in primul rand pe farmacoterapie, si terminand cu cele alternative, complementare, cum sunt chinetoterapia sau acupunctura. Chiar si o cura sanatoriala are efect, pentru ca sustragerea din mediul stresant este o masura terapeutica.
Psihoterapia ocupa un loc aparte si este asigurata deocamdata, la noi, de un numar, din pacate, destul de restrans de profesionisti. In prezent insa, peste o suta de tineri se pregatesc pentru aceasta specializare. La sfarsitul anului trecut, in urma demersurilor Asociatiei Romane de Psihoterapie, s-a obtinut din partea Ministerului Sanatatii recunoasterea competentei de psihoterapeut pentru medicii psihiatri. Urmeaza ca aceasta competenta sa fie largita si pentru medicii generalisti, psihologi, psihopedagogi si alti specialisti, absolventi ai facultatilor umaniste.
„Oamenii trebuie sa stie ca acum exista specialisti pregatiti in acest sens care, in conditii de confidentialitate, ii pot ajuta si alaturi de care pot parcurge drumul inapoi, pentru a relua firul de acolo de unde s-a rupt”, precizeaza dr. Ileana Botezat-Antonescu, presedintele Asociatiei Romane de Psihoterapie.
Astfel, pacientii se pot adresa fie serviciilor ambulatorii de psihiatrie, fie cabinetelor particulare care exista deja. In functie de gravitatea bolii, tratamentul poate dura de la cateva saptamani la cativa ani.
Tehnicile cele mai des utilizate sunt: psihanaliza, relaxarea, hipnoza, terapia de grup, terapia cognitiv-temperamentala (care se adreseaza in mod deosebit fobiilor si depresiilor). Preturile sunt diferentiate in functie de veniturile pacientului, dar astfel incat sa fie motivante pentru terapeut. De aceea, urmatorul pas pe care il va face asociatia de profil este acreditarea profesiei de psihoterapeut ca profesie liberala.

Armonia fizica si psihica se naste din relaxare
Stresul este legat de nevoia si capacitatea de adaptare a individului la schimbare. De aceea, trebuie sa ne constientizam propriile limite.
O definitie clasica a nevrozei arata ca aceasta este o manifestare tipica a celor care isi propun scopuri supradimensionate fata de posibilitatile lor.
Pe de alta parte, exista evenimente stresante de viata care nu tin neaparat de contextul socioeconomic, cum ar fi: pierderea unei persoane apropiate, o boala somatica grava, ingrijirea pe lunga durata a unui bolnav, divortul, teama ancestrala de cataclisme.
Sanatate si frumusete cu ajutorul calculatorului
UP Beauty Center din Bucuresti nu este un cabinet de psihoterapie, ci un centru de frumusete. Dar cei care ii calca pragul vin aici nu doar ca sa-si rezolve problemele legate de estetica fetei si a corpului, ci si ca sa se relaxeze, sa se simta bine, sa uite de grijile cotidiene. Echipa instruita de expertii firmei IMAR VIP
Clinique din Italia ii ajuta pe clienti sa constientizeze faptul ca frumusetea vine din interior. In acest scop, in urma unei expertize, se identifica sursa fiecarei probleme, dupa care, sub supravegherea unui medic generalist, se aplica tratamentul adecvat, personalizat cu ajutorul computerului.
„In momentul in care am deschis acest centru de frumusete, ne asteptam ca clientele noastre sa fie femei trecute de 40 ani, care au nenumarate probleme hormonale sau probleme legate de cosmetica si de stres”, ne spune Dana Sota, director general. In mod surprinzator, aceste previziuni nu s-au adeverit. Media de varsta este de 25-30 ani. Intr-adevar, este vorba de femei independente din punct de vedere financiar, pentru ca tratamentele nu sunt prea ieftine, dar nici prea scumpe.
Aproximativ 5% din clienti sunt barbati care vin aici sa-si rezolve unele deficiente estetice si care nu se dau niciodata in laturi de la un masaj de relaxare.
In aceasta clinica, cromoterapia (terapia prin culoare) este folosita in scop estetic. De exemplu, pentru tratarea celulitei, culoarea violet patrunde atat de adanc in stratul de piele, incat disloca grasimile. Galbenul ajuta la atenuarea ridurilor, iar albastrul elibereaza de stres si, avand in acelasi timp un efect
antiseptic, se foloseste in tratarea
acneei.
In timpul tratamentelor complexe de cosmetica se recurge si la alte metode care ajuta ca starea de armonie interioara sa se reflecte si pe chip: reflexologie, aromoterapie, meloterapie (sunete din natura care sugereaza natura tropicala, ploaia, oceanul etc.). Pentru un efect de durata este recomandat ca aproape toate tratamentele sa se efectueze in minimum zece sedinte. Totul se realizeaza in deplina confidentialitate, astfel incat clientii sa nu se intalneasca unii cu altii.