Productia de margarina Wiesana, cea de ketchup Tomi si de mustar, reprezentand 30% din afacerea de 80 de milioane de dolari, au fost vandute. In mai 2002, Topway Foods International a fost cumparata de grupul norvegian Orkla Foods International, pentru o suma „confidentiala, dar oricum mai mare de zece milioane de dolari, mult mai mare”, potrivit lui Stanescu.

Nascut in Calarasi, Constantin Doru Stanescu si-a inceput afacerile in Craiova. Intr-o perioada cand filmul vazut la video era un lux pentru romani a infiintat, in toamna anului 1990, o firma care aducea televizoare, aparate de radio si video din import, „lucruri pe care romanul si le dorea sa le vada, sa le atinga, imediat dupa 1989. A fost o furie a electronicii, din Vest, din Taiwan, de unde venea ea. Am folosit aceasta oportunitate”, spune Stanescu. „Cand am inceput, era o piata noua, cu o instabilitate monetara demolatoare. Noi am lucrat mult cu materie prima de import si toate aceste variatii ne-au blocat in foarte multe situatii sau ne-au produs pierderi”, adauga el.

Folosind o portita legislativa, magazinul de electrocasnice a inceput sa vanda direct in valuta, pentru a contracara variatiile de curs. Oamenii inca aveau tendinta sa ascunda ca au dolari si au fost surprinsi sa vada ca cineva vindea la vedere. A fost un avantaj.

Afacerea televizoarelor a pornit alaturi de un grup de tineri si de un partener din Germania, Andreas Ladislav Friedmann. Aceasta asociere a deschis, mai tarziu, calea pentru afacerea in industria alimentara. Firma Topway a fost creata in 1995, in toamna pornindu-se prima linie de fabricatie. „Anterior, noi importasem mari cantitati de margarina Wiesana, apoi am preluat licenta si utilaje”. Treptat, investitiile au atins zece milioane de dolari, in cinci linii de fabricatie. „Toate au fost reinvestiri de profituri, firma si actionarii si-au ridicat dividende in sume modice”, mai spune Stanescu. Am inceput cu 14 oameni, intr-o fabrica de bauturi racoritoare, care a devenit ulterior de margarina, si cei 14 oameni au ajuns 1.600. S-au investit 40-45 milioane de dolari, din care 85% din surse interne, profit produs de afacere.

La ora aceasta, fondul de investitii ING detine 40% din Topway Industries (producatorul uleiului Bunica); majoritatea actiunilor apartine tot celor doi care au pornit la drum, Constantin Doru Stanescu si Ladislav Friedmann. „Am reprezentat pentru fond primul castig in aceasta regiune. Romania a fost a cincea tara in care a investit Baring CFF Investments si prima din care si-a luat niste bani”, spune actionarul de la Topway. Fondul are un cuvant la fel de greu de spus ca si actionarii majoritari.

Scutirile de taxe vamale au impulsionat afacerea. Pentru margarina, doi ani a fost utilizat ulei din import, scutit de taxe vamale. Cand aceasta facilitate a disparut, firma, nemultumita de calitatea uleiului de pe piata romaneasca, a decis sa investeasca in acest produs. „Taxele erau uriase si am optat pentru varianta de a ne construi o rafinarie, care ne-a costat 12 milioane de dolari, din care cinci milioane erau credit”. Brandul creat, Bunica, a fost bine primit de piata.

Bulionul, prea prost pentru ketchup

Ideea ketchup-ului Tomi a plecat tot dintr-o lipsa a pietei. „La acea vreme erau pe piata ketchup-ul bulgaresc, slab calitativ, si cel de import, la o diferenta de pret de 300%. Romanii au fost fabricanti intotdeauna de un asa-zis ketchup – in fiecare casa se facea asa-zisul bulion, cu arome in functie de priceperea gospodinei, de marar, patrunjel etc. Dar Romania nu a reusit sa aiba o pasta de tomate de un nivel ridicat. E un domeniu unde noi ne gandim sa investim”, mai spune omul de afaceri craiovean.

Turismul si agricultura sunt domeniile pe care se gandeste sa parieze. Doru Stanescu a decis sa investeasca patru milioane de dolari in statiunea Govora, la care este actionar majoritar. De asemenea, alaturi de alti parteneri a cumparat sapte baze agricole.

Ca hobby, este innebunit dupa caini, inca de mic. A incercat sa creasca aproape 50 de caini pentru canisa, „pentru a da o sansa raselor pure sa intre in Romania”. Dar va renunta: „nu pot sa fac dintr-un animal drag mie o masina de reproductie si sa il tin undeva, inchis, sa il vad o data pe zi. Mi-am luat foarte multi acasa, am 12 catei, ca un nebun”. Daca ii vezi, stai deoparte. „Catelusii” sunt ditamai cainii, de paza si aparare.

Carte de vizita

Nume: Constantin Doru Stanescu

Nascut: 05.03.1956, Calarasi;

Stare civila: casatorit, doi copii;

Actionar la:
– Topway Industries – 17%
– Topway Assets Management – 17%
– Rom Cable Network – 50%;

Director general Orkla Foods Romania;
Indicatori afaceri alimentare: cifra de afaceri 80 milioane de dolari
Total investitii: 40-45 milioane de dolari, 1.600 salariati;
Hobby: 56 de „catelusi” de paza si aparare, sportul.