Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a amintit că de la 1 iulie devine obligatoriu pentru toată lumea RO e-factura și radarul mărfurilor.

Radarul mărfurilor sau e-Transport devine de la 1 iulie obligatoriu. Sistemul vizează toți operatorii economici care vând sau cumpără produse riscante ce sunt transportate pe căile rutiere – persoane juridice, PFA-uri, II-uri sau IF-uri. Astfel, de la această dată devine obligatoriu în România declararea anticipată a datelor aferente transporturilor pe teritoriul național în Sistemul RO e-Transport. Nerespectarea prevederilor acestei ordonanțe aduce automat amenzi care pot urca până la 100.000 de lei și chiar confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Mai exact, devine deveni obligatorie declararea anticipată a datelor aferente transporturilor pe teritoriul național. Ele vor fi valabile pentru o perioadă prestabilită de la data începerii transportului, iar sistemul va permite modificarea datelor declarate până la intrarea pe teritoriul național sau până la punerea în mișcare a vehiculului transportor.

Cine trebuie de la 1 iulie să aplice radarul mărfurilor

Conform prevederilor ordonanței, vor avea obligația de declarare în sistemul e-Transport a bunurilor cu risc fiscal următoarele categorii de persoane:

-destinatarul menționat în declarația vamală de import;

-expeditorul menționat în declarația vamală de export;

-beneficiarul achizițiilor intracomunitare de bunuri, furnizorul în cazul livrărilor locale și intracomunitare de bunuri;

– depozitarul, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național.

Obligația de a emite facturi electronice

A doua măsură despre care a vorbit Marcel Ciolacu și care se va aplica de la 1 iulie este cea care vizează sistemul de facturare electronică. Trebuie spus că în data de 17 mai preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronica RO e-Factura şi factura electronică în România.

Legea prevede că începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România au obligaţia să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Actul normativ transpunere în legislaţia naţională Directiva 2014/55/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind facturarea electronică în domeniul achiziţiilor publice.

Sistemului privind  RO e-Factura vizează trei direcţii mari de acţiune

“Implementarea şi operaţionalizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura vizează trei direcţii mari de acţiune:

– oferirea unui serviciu public electronic necesar derulării contractelor de achiziţii publice, contractelor de achiziţie sectorială/concesiuni de lucrări şi servicii şi tranzacţiilor dintre operatorii economici, în fapt un instrument de sprijin adaptat evoluţiei contextului pandemic;

– coerenţa în realizarea şi aplicarea politicilor şi reformelor fiscal-bugetare prin gestionarea în mod eficient a resurselor bugetare alocate instituţiilor şi autorităţilor publice, respectiv implementarea unor mecanisme corecte şi eficiente care să asigure monitorizarea execuţiei bugetare şi a sumelor alocate diferitelor programe de investiţii;

– creşterea eficienţei şi eficacităţii în colectarea impozitelor şi taxelor, cu concentrare în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea şi consolidarea gradului de colectare a TVA, precum şi prevenirea şi combaterea fraudei, a evaziunii şi a eventualelor abuzuri în domeniul TVA”, se arată în expunerea de motive actului care se va aplica de la 1 iulie.